„Чист космополитизам право из Бајчетине“: И председник Николић спреман да оде у Сребреницу

tomislav-nikolic2

Председник Србије Томислав Николић спреман је да оде у Сребреницу да ода почаст жртвама страховитог злочина, наводи се у саопштењу његове Прес службе.

 

Осим тога, како се истиче, Николић је спреман и да заједно са члановима Председништва БиХ ода почаст страдалима свих вероисповести, а од српског члана колективног шефа државе БиХ очекује сарадњу и разумевање у интересу Срба у БиХ.

У одговору Николића члану председништва БиХ Младену Иванићу, који је раније у току дана рекао да српски председник дели Србе са ове и оне стране Дрине, стоји да не постоји ниједан аргумент за такву констатацију.

„Председник Србије позива на јединство свих релевантних политичких чинилаца да усмере своје активности, било да се ради о изјавама, или радњама на постизање компромиса у интересу свих грађана, помирења и мира у региону. Председник је био спреман да дође у Сарајево и сад је спреман да оде и у Сребреницу да ода почаст жртвама страховитог злочина“, наводи се у саопштењу.

Истиче се и да је председник истовремено изразио спремност да заједно са члановима Председништва БиХ ода почаст страдалима свих вероисповести на местима које они изаберу.

„Од српског члана Председништва БиХ, председник Николић очекује сарадњу и разумевање у најбољем интересу Срба у Босни и Херцеговини. Што се тиче навода Иванића о тренирању строгоће, председник Републике то не жели ни да коментарише“, наводи се у саопштењу.

„Позивам господина Николића да своју политичку строгоћу мало више тренира тамо, јер смо ми овде озбиљни политичари и имамо пуно игара у ногама, да се боље припреми и не дели српски народ западно од Дрине. Јер бојим се да је наступом који је имао са Додиком ушао у ту причу“, рекао је Иванић, који је претходно саопштио да је Савету безбедности УН упутио писмо у којем је рекао да је британска резолуција о Сребреници поделила народ у БиХ и да сви сада причају о прошлости, а нико о будућности.

Он је додао да би Николић, „да је читао дипломатску пошту и медије, видео да се и о декларацији и о резолуцији одредио пуно пре њега“.

„Резолуција покушај да се Срби означе као геноцидан народ“

Осим тога, у саопштењу кабинета председника се наводи да је Николић рекао да усвајање резолуције неће допринети помирењу у региону, нити ће спречити да се злочини десе у будућности.

„Председник апелује да престану вербални сукоби и иницијативе које још више продубљују ожиљке породица страдалих и онемогућавају помирење у региону“, наводи се у саопштењу кабинета председника.

Прецизира се да Николић сматра да ће усвајање резолуције имати негативан ефекат, пошто ће незадовољство породица жртава додатно ескалирати.

Осим тога, како се наводи, застрашујућа је неправда да се Србима ускраћује право на исказивање поштовања према сопственим жртвама, као и покушаји да се српски народ означи као геноцидан.

„Поражавајући су покушаји да се један народ означи као геноцидан. Срби су народ који је током два светска рата далеко више страдао од осталих, који је страдао и током сукоба у БиХ. Да не спомињемо бол народа који су поред српског били жртве, као што су Јевреји, Јермени, Роми, ако Сребреница постане симбол геноцида“, наводи се у саопштењу.

Николић је реаговао и на изјаву председавајућег председништва БиХ Младена Иванића, да председник Србије дели Србе са ове и оне стране Дрине, нагласивши да „не постоји ниједан аргумент за такву констатацију“.

„Председник Србије позива на јединство свих релевантних политичких чинилаца да усмере своје активности, било да се ради о изјавама, или радњама на постизање компромиса у интересу свих грађана, помирења и мира у региону. Председник је био спреман да дође у Сарајево и сад је спреман да оде и у Сребреницу да ода почаст жртвама страховитог злочина“, стоји у саопштењу.

Како се наводи, Николић од Иванића очекује сарадњу и разумевање, а „наводе о строгоћи, не жели да коментарише“.

(Бета-Танјуг)