Папа Фрања тражи да жваће лист коке

papa sranja

Папа Фрања изразио је жељу да жваће листове коке када од 8. до 10. јула буде боравио у посети Боливији, изјавио је јуче на државној телевизији Марко Маћикао, боливијски министар културе.

Боливијски главни град Ла Паз, налази се на 3.600 метара надморске висине и једна је од највиших светских престолница, а локално становништво се вековима против висинске болести бори жвакањем листова коке.

Туристи их такође користе, али у виду чаја, да би ублажили ефекте висинске болести када бораве у Ла Пазу.

Многи су се сад запитали да ли то поглавар римокатоличке цркве хоће да покаже толеранцију према лаким дрогама или то чини у знак поштовање локалне традиције.
Непрерађени свежи листови коке се легално и масовно користе у Боливији, али и у осталим андским земљама. Боливијанци, укључујући и председника Ева Моралеса, заступају право на жвакање лишћа коке, а биљку сматрају светом.
„Понудили смо папи чај од коке или нешто друго за висинску болест, а он је изричито рекао да хоће да жваће листове коке па ћемо светог оца дочекати са светим листом“, рекао је Маћикао.

Једна од бројних фарми коке у Боливији

После Перуа и Колумбије, Боливија је трећи произвођач коке и кокаина у свету. Жвакање листова коке било је забрањено Међународном конвенцијом о дрогама из 1961, године, али су 2013. Уједињене нације у документ унеле клаузулу којом се ова пракса изузима.

Танјуг