„Геј лезбејски инфо центар“ позвао Владу Србије да легализује геј бракове

glic

Геј лезбејски инфо центар (ГЛИЦ) позвао је данас Владу Србије да променама уставних и законских одредби, легализује брак особа истог пола.

 

Реагујући на данашњу одлуку Врховног суда САД, којом је легализован брак особа истог пола у свим америчким савезним државама, Геј лезбејски инфо центар оценио је да је у Србији геј брак „фактички забрањен“ Уставом, који дефинише брак само као унију мушкарца и жене.

„Легализација геј бракова у Србији подразумевала би пре свега промену Устава, која захтева већину у Скупштини и већину на референдуму. Такође, ванбрачна заједница особа истог пола је забрањена Породичним законом, који ванбрачну заједницу дефинише само као унију мушкарца и жене. То значи да уније две особе истог пола нису препознате домаћим законима, нити уживају било какву законску заштиту“, наводи се у саопштењу.

Амерички Врховни суд одлучио је данас, са пет гласова за и четири против, да је легално за све Американце, без обзира на њихов родни или сексуални идентитет, да склопе брак са особом коју воле.

До сада је геј брак био легалан у 37 држава, а овом одлуком он је озакоњен и у осталих 13 савезних држава у којима је до данас истополни брак био забрањен.

(Бета)