У Задру основана Удруга за усташе, бојовнике и домобране, партизанима улаз забрањен!

У Задру основана Удруга за усташе, бојовнике и домобране, партизанима улаз забрањен!

У Задру је основано Хрватско обредно друштво бојовника другог свјетског рата и Домовинског рата Задарске жупаније (ХОДБ), које већ броји стотињак чланова, а упис у Друштво забрањен је партизанима.

– Објединит ћемо све хрватске усташе, бојовнике и домобране. Одавде смо потакнули оснивање подружница у бројним хрватским градовима – изјавио је Иво Матановић, који је у Задру предсједник Здруга удруга хрватских политичких узника РХ и иноземства, док је предсједником ХОДБ-а именован пуковник у мировини Драго Вујевић.

– ХОДБ ће оснажити и онда ћемо ми позивати на демонстрације, а не разни Ђакићи. Због наше усташке иконографије желе нас прогласити фашистима, али шаховнице и Павелићеве слике су хрватска, а не фашистичка иконографија. Бранитељи Домовинског рата под том су иконографијом ратовали – нагласио је Иво Матановић.

Већ 5. просинца ХОДБ за чланове најављује мису у почаст просиначким жртвама из 1918, а за 28. просинац, на дан смрти Aнте Павелића, организират ће се миса у задарској цркви Светог Ивана.

– ХОДБ ће само у Задарској жупанији имати око 1.500 чланова, јер су нам се приклонили бројни бранитељи. Ми смо хрватски националисти, а таквих је и 90 посто хрватских бранитеља – истакнуо је Матановић, објашњавајући да у Задру има 11 бранитељских удруга, али да су њихови чланови огорчени челницима удруга, који су редом „политички послушници актуалне власти“.

ХОДБ је од задарске градске управе затражио простор за рад, а Матановић упозорава да имају право по граду носити усташке одоре, јер тако стоји и у њиховом Прописнику, а ХОДБ је уредно регистриран у Уреду државне управе.

Камењар.цом – Лада Калмета