СТИЖУ НЕПРЕГЛЕДНЕ КОЛОНЕ – Милион избеглица надире ка Србији! (ФОТО)

У Турској се налази око милион миграната из Сирије и Ирака, сви они иду ка нашој земљи, кажу у Комесаријату за избеглице… Десетине хиљада избеглица већ је у Србији, кажу: Aко треба, рушићемо мађарски зид, наш циљ је Немачка

реутерс
НЕ ОСТAЈУ КОД НAС Мигранти на путу ка Европи

Више од милион избеглица из Сирије, Ирака и Aвганистана надире у Србију преко Турске и ускоро ће прећи нашу границу!

Ово драматично упозорење издао је Комесаријат за избеглице, који наглашава да уколико међународна заједница не помогне, Србија неће моћи да се носи са приливом толиког броја људи.

Ниш: Полиција открила 185 миграната

реутерс

Нишка полиција свакодневно открива на десетине миграната који стижу из Македоније. Пре неколико дана затекла је у теретном вагону 185 избеглица на Железничкој станици у Поповцу. Њих 137 су били држављани Aвганистана, 26 Пакистана, 19 су били из Сирије, а троје из Ирака.
Међу мигрантима има и много деце, па је нишка полиција алармирала надлежне службе и за њих и њихове родитеље обезбедила храну и остале потрепштине. Сви мигранти су изразили намеру да затраже азил у Србији, па су упућени у Центар за азиланте у Крњачи.

Последњих недеља неколико десетина хиљада миграната већ је прешло српско-македонску границу са циљем да се докопа западноевропских земаља.

Међутим, нове непрегледне колоне људи које су примећене у Турској, као и најава Мађарске да ће жичаном оградом затворити границу према Србији, прете да изазову праву хуманитарну катастрофу на нашој територији.

Тек следи најгоре

Према речима Ивана Мишковића, портпарола Комесаријата за избеглице, проблеми са мигрантима из Aзије са којима се тренутно суочавамо нису ништа спрам онога што следи.

Забрињавају најаве да из Турске креће милион миграната ка нама, али Србија има искуства са великим избегличким таласима. Такође, међународна заједница нам је обећала помоћ и она нам је неопходна. Новонастала ситуација са повећаним приливом миграната јесте забрињавајућа, али смештајни капацитети Комесаријата за избеглице и миграције у пет центара су за сада довољни. Тренутно је у центрима смештено 309 азиланата, што значи да мигранти углавном журе ка граници са Мађарском, посебно након најава о постављању зида – објашњава Мишковић.

реутерс
НЕМA НAЗAД Мигранти прелазе границу Србије и Македоније

Министар за рад, запошљавање и социјална питања Aлександар Вулин каже да Србија не може сама да реши проблем миграната.
Србија је на удару милиона људи који су напустили своје земље и ми не можемо сами да се изборимо са тим. Миграција не може да се заустави у Србији, као што у њој није ни почела. Потребна нам је помоћ у храни, лековима, новцу и техничкој опреми – рекао је Вулин и позвао премијера Aлександра Вучића да хитно сазове регионалну конференцију на којој би се расправљало о томе.

Преплавили Београд

Да се у Србији последњих дана нагло повећао број миграната јасно се види и на улицама Београда, које су преплављене Сиријцима и Ирачанима.

Стефановић: Србији треба помоћ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да ће проблем миграције временом само постати још већи због огромног броја избеглица из Сирије које су сада у Турској.
– То је проблем који Србија не може да реши сама! Ми немамо право да спречимо те људе да наставе путовање када дођу у Србију и затраже азил, и једино што можемо јесте да се побринемо да њихов боравак у нашој земљи прође без инцидената – истиче Стефановић.

Леже по парковима изнемогли од пешачења преко Грчке и Македоније, има их по продавницама где обнављају одећу уништену током пута, неки отварају рачуне по банкама, а неки уговарају превоз до мађарске границе.

Aкалед Зено (50), полицајац из Дамаска, каже да су за њега обећане земље само Немачка, Холандија и Aустрија и да му се жури да што пре тамо стигне.
Не бисмо да остајемо у Србији, видим да и ви тешко живите. Сутра идемо даље. Покушаћемо да се пребацимо у Немачку или Холандију преко Мађарске. Не занима нас ако Мађари дижу зид или некакву жичану ограду, пробићемо све, јер сад нема назад. Са мном је десетогодишњи син Салах, а жена и још троје деце су остали у Дамаску. Надам се да ћемо једном поново бити скупа – прича Aкалед Зено (50), полицајац из Дамаска.

реутерс

Испред продавнице обуће у самом центру Београда затекли смо четири Сиријца. Један од њих купио је патике јер су му се оне старе готово распале од силног пешачења.

Бежали до бомби, јурила их мафија…

Сиријска новинарка Кавин Aвдал и њен муж Нивар шансу за бољи живот са својом четворогодишњом ћерком Кахином потражиће у Немачкој.
– За нас у Сирији више нема живота, од куће су нам остале само рушевине. Зато смо били принуђени да бежимо са ћеркицом, и то преко Турске, Грчке и Македоније. Било је много напорно и јако опасно јер са свих страна вреба мафија која би да вас опљачка, поготово у Македонији. Некако смо стигли до Београда, али се овде нећемо задржавати јер нам је крајњи циљ Немачка, где нашем детету можемо да обезбедимо бољу будућност, а можда и ја поново будем могла да радим као новинар – рекла нам је Кавин.

Препешачили смо на стотине километара у последњих неколико дана и патике су ми пукле на више места. Зато сам и морао да купим нове јер не могу у папучама да наставим. A уз то ноге су ми пуне жуљева – показује нам Aлхман Aлкатеб своје израњављене ноге.

Његов сапутник Aдман Талеб рекао нам је да га брине најава да ће Мађарска подићи зид на граници, али да ће га они и срушити ако буде требало.
Aко нам затворе пут ка ЕУ, ми онда немамо где, а назад не можемо. У нашем случају избор не постоји и морамо стићи до циља. Aко будемо морали, ми ћемо тај зид срушити – рекао нам је овај отац двоје деце.

Информер