Зорана Михајловић на седници Владе подржала резолуцију о Сребреници

FoNet-SNS-NOVINARI

Како су, према изворима Данаса, чланови Владе гласали о британском предлогу за Сребреницу

*Јадранка Јоксимовић гласала за, да би потом повукла свој глас и изјаснила се као суздржана; *Александар Вулин се изјаснио унапред у смислу пуне подршке премијеровом ставу, какав год он био

– Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, једина је министарка која је на седници Владе, крајем прошле недеље, подржала текст резолуције о геноциду у Сребреници, сазнаје Данас.

 

Премијер Србије Александар Вучић тражио је од министара да се појединачно изјасне о резолуцији коју је Велика Британија, уз асистенцију Сједињених Америчких Држава и Холандије, припремила за усвајање у Савету безбедности Уједињених нација, уочи обележавања двадесет година од геноцида који су снаге војске Републике Српске починиле над више од осам хиљада бошњачких дечака и мушкараца. Како сазнајемо од извора у Влади Србије, осим Зоране Михајловић, у први мах је резолуцију подржала и Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, али је потом и повукла своју подршку и изјаснила се као уздржана. Сви остали министри, њих 14 – гласало је против.

Према наводима Данасових саговорника из Владе Србије, током изјашњавања није било никакве расправе, размене мишљења или полемике, само је један од министара прокоментарисао да, уколико је подршка резолуцији добра за државу и јавни интерес, он не би имао ништа против, док се Александар Вулин, министар за рад, запошљавање и социјалну политику, изјаснио унапред у смислу пуне подршке премијеровом ставу, какав год он био. Остали министри изјаснили су се негативно о тексту резолуције, без икаквих коментара. То је, између осталог, и био разлог због којег је премијер Србије саопштио да Влада Србије не подржава текст резолуције о Сребреници.

Подсетимо, потпредседница Владе Зорана Михајловић једина се до сада изјаснила да је спремна да иде са премијером у Сребреницу. „Влада Србије поштује и своје и туђе жртве и ради на помирењу у региону“, изјавила је она одговарајући потврдно на питање новинара да ли би и она ишла у Сребреницу са премијером уколико он буде ишао.

Према наводима саговорника Данаса из Владе Србије, од Србије нико није тражио да се изјасни о резолуцији о Сребреници, па је одлука премијера да пита министре за мишљење и обавести јавност о томе била помало изненађујућа.

Како је Данас већ известио, иако је државни врх, односно премијер Србије, истакао да Србија није тражила од Русије да уложи вето у Савету безбедности УН на резолуцију о Сребреници, негативно изјашњавање о том документу представљало је заправо неформалан позив Русији да то учини. Такође, према истраживању нашег листа, Русија би, свакако, уложила вето на усвајање тог документа, а да се Србија изјаснила у смислу подршке – за тај чин Русија би искористила противљење председника Републике Српске Милорада Додика. Русија је препознала сопствени интерес, тврде Данасови саговорници из дипломатских кругова, за конфронтирање са Европском унијом и Америком преко резолуције о Сребреници, свесна да утицајем на регион Западног Балкана презентује своју снагу у актуелном конфликту.

Одлагање због Орића?

Уколико некадашњи командант Армије БиХ у Сребреници Насер Орић не буде пуштен на слободу до 30. јуна, све планиране активности за 11. јул биће одгођене, закључено је на данашњој седници Организационог одбора за обиљежавање 20 година од страдања Бошњака у Сребреници.

С. Чонградин – Данас