У Србију се уводе истополне заједнице, сурогат материнство и еутаназија

gay-marriage

Нацрт Грађанског законика предвиђа могућност увођења бројних нерегулисаних права и обавеза у српско правосуђе.

Међу тим новинама су и табу теме попут еутаназије и истополних заједница, али и изједначавање грађанског и црквеног брака, сурогат материнство…Рад на Нацрту Грађанског законика отпочео је 2006. образовањем владине комисије.

Ове недеље нацрт ће коначно бити представљен јавности, а широка јавна расправа почиње 2. јула на округлом столу у организацији Министарства правде.

Суштина овог документа је анализа постојећих законских решења, њихово осавремењивање и доградња, као и хармонизација постојећих закона из области грађанског права међусобно, али и са законодавством ЕУ и међународним конвенцијама.

– Питања попут еутаназије или истополних заједница, која ће се први пут појавити у домаћем законодавству, детаљније ће бити регулисана посебним законима – каже за “Блиц” Гордана Стаменић из Министарства правде.

– Законик својину третира као основно људско право у складу са Декларацијом УН о људским правима и Протоколом 1 Европске конвенције о људским правима. Регулише се, на пример, питање етажне својине, односно власништва над становима у зградама. Дефинишу се права и обавезе власника станова, даје им се право на сусвојину над земљиштем на којем су станови изграђени, уређено је и питање права грађења као временски ограниченог стварног права на туђем земљишту – каже Стаменићева.

Нацртом се предвиђа и оснивање посебног државног фонда за подстицање рађања.

Сугерише се и разматрање увођења црквеног брака, уводи се алиментациони фонд за децу чији родитељ не испуњава дужности, а предвиђен је и брачни уговор.

Закоником се уводи и нови основ наслеђивања.

Поред тестамента и закона, то би убудуће могао да буде и уговор о наслеђивању који супружници могу да закључе између себе.

Шта предвиђа Нацрт

– Еутаназија (Убиство из милосрђа које се омогућава неизлечивим пацијентима)

– Регулисање истополних заједница

– Сурогат материнство (Мајка или отац склапају уговор са женом која ће за њих носити и родити бебу)

– Оснивање посебног државног фонда за подстицање рађања

– Изједначавање грађанског и црквеног брака

– Уговор о наслеђивању између супружника

– Алиментациони фонд за децу чији родитељи не испуњавају дужности

– Етажна својина (Дефинисање права и обавеза власника станова у згради)

Највећа вредност Законика, према њеним речима, ипак је у томе што ће у потпуности дефинисати питање својине, које у Србији никада није било до краја решено.

Алтернативе за кажњавање деце

За осетљиво питање забране физичког кажњавања деце, које је изазвало жестоке реакције у јавности, нуде се алтернативна решења. У првој варијанти пише да је забрањено свако злостављање детета, а нарочито физичко кажњавање, а друга варијанта нуди опцију да није дозвољено злостављање детета, а нарочито “непримерено физичко кажњавање”.

Марко Р. Петровић – Блиц