Још један корак ка прогону Срба са КиМ – отварање моста на Ибру?

kosovo-most
Истог дана када је српска породица избачена из своје куће у Косовској Митровици, најављено је отварање моста на Ибру где су једино барикаде спречавале шиптарско насиље.

Покушај „умиривања“ моста

Вечерње Новости наводе да ће предлог ЕУ за прелаз преко моста у Косовској Митровици вероватно прихватити обе стране у дијалогу. Готово је извесно да ће остати пешачке зоне и да неће бити саобраћаја.

Предлог решења за главни митровички мост на Ибру, који је изнео специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар представницима Београда и Приштине, према информацијама „Новости“, требало би да буде прихватљив за обе стране.

Према незваничнимсазнањима, шиптарски градоначелници северног и јужног дела Косовске Митровице који учествују у разговорима у Бриселу „показали су велику кооперативност“.

Какав је финални договор, знаће се у понедељак, после завршне рунде техничких разговора. Уколико би се обе делегације сагласиле са сугестијом Жбогаровог тима, премијер Александар Вучић и такозвани „премијер“ шиптарских сепаратиста Иса Мустафа могли би већ у уторак да „запечате“ још један потез којим ће Срби бити протерани са Косова и Метохије.

Обезбеђивање „слободе кретања“ овим мостом један је од берлинско-бриселских услова да би се Србији отворила прва преговарачка поглавља о чланству са ЕУ. Истовремено, на хиљаде Срба јужно од Ибра ни данас не смеју да се крећу ван својих енклава које представљају њихова села и дворишта. То се у Европској унији процењује као „успех младе државе“ коју су створили највећом агресијом у Европи после Другог светског рата, фашистичким методама.

Један од људи са платног списка ЕУ, антисрпски активиста, Душан Јањић из Форума за етничке односе, убеђен је да на овом мосту неће бити аутомобилског саобраћаја:

– Препреке на мосту психолошки су значиле Србима са севера да се осећају безбедније, али и када се уклоне жардињере остаће видео-надзор.

Видео надзор на мосту у Косовској Митровици се налази ту већ годинама па није сметало Шиптарима да почине бројна безакоња, насиља и пребијања или чак покушаје убиства Срба. Ни један од тих виновника злочина са моста у Косовској Митровици није никада пронађен камоли кажњен. У сваком случају европски буџет покрива овакве теорије.

Управо јуче је била годишњица откако су запослени у Канцеларији за Косово и Метохију и они при нелегалним општинским органима, задужени за формирање шиптарских квази-институција, уклонили барикаде које су Срби подигли на овом мосту 2011. године не би ли се одбаранили од шиптарског насиља.  По уклањању бетонског насипа, прошлог јуна изграђен је такозвани Парк мира који жардињерама спречава саобраћај али је ниво насиља знатно повећан у односу на ранији период.


Припремиле: КМ Новине