Српска Листа: Посјета папе Фрања ризична провокација православних вјерника

Долазак римског папе Фрања у Црну Гору представљао би ризичну провокацију православних вјерника и припадника српске националне заједнице, оцијенили су у Српској листи која се противи овој посјети.
папак

Папа Фрањо и Игор Лукшић

У СЛ-у су казали да је Ватикан је, заједно са Aмериканцима, најодговорнији за растурање Југославије деведесетих јер је 13. јануара 1992. године једнострано признао независност Словеније и Хрватске изазивајући, и тим чином, грађанске ратове.

“Римски папа је у априлу 1994. године посјетио Aлбанију на сличан начин на који данас жели да “посјети” Црну Гору, да би тадашње сусрете у Тирани искористио да пружи отворену подршку албанским сепаратистима на Косову. Спада у неколико ”свјетских” лидера који су 1998. године затражили да се “спроведе енергична акција против Србије“ и ”хуманитарна војна интервенција”, односно бомбардовање Срба из Републике Српске неколико година раније”, саопштили су из СЛ-а.

У тој партији истичу да су заувијек срушени сви здрави мостови вјерског дијалога и сарадње између православних и римокатолика.

“Зато, не постоји тај државни или вјерски ауторитет који може у име Срба позвати папу на просторе на којима су Срби већинско становништво или значајно учествују у укупној популацији”, наглашено је у саопштењу.

Долазак римског папе у Подгорицу, како наводе у СЛ-у, значио би и протесте православних вјерника, поготово антиекумениста. Како кажу, у помоћ би позвали истомишљенике из Србије, Републике Српске и осталих православних земаља.

Такође, у СЛ-у подсјећају и да је, током недавне посјете Ватикану, Игор Лукшић добио “благослов“ за улазак Црне Горе у НAТО и Европску унију.

“Тај чин представља класично мијешање језуитских кругова у коначну одлуку око које могу да се изјасне једино грађани Црне Горе на референдуму”, закључено је у саопштењу.

ЦдМ