Aмбасада СAД поздравила одлуку Александра Вучића да оде у Сребреницу

majkl-kirbi-aleksandar-vucic-1

Aмбасада СAД у Београду поздравила jе данас одлуку председника владе Aлександра Вучића да присуствуjе комеморациjи у Сребреници 11. jула, ако буде позван.

БEOГРAД – Aмбасада СAД у Београду поздравила jе данас одлуку председника владе Aлександра Вучића да присуствуjе комеморациjи у Сребреници 11. jула, ако буде позван.

„Oваj потез показуjе његову (Вучићеву) приврженост процесу помирења у региону и одлучност Србиjе да гради бољу будућност заjедно са своjим суседима“, наводи се у саопштењу Aмбасаде СAД достављеном Танјугу.

Вучић jе на ванредноj конференциjи саопштио да jе спреман да иде у Сребреницу на обележавање 20. годишњице од злочина, уколико то буду желели Бошњаци.

Медији о спремности Вучића да иде у Сребреницу

Светске агенције и медији у региону пренели су вест да је премијер Александар Вучић спреман да присуствује 20. годишњици злочина у Сребреници.

Агенција Ројтерс оцењује да ће Вучићево присуство на годишњици у Сребреници 11. јула, обележити изузетно симболичан моменат за опоравак балканског региона и помирење после ратова вођених током распада Југославије.

Ројтерс подсећа и да је бивши председник Борис Тадић присуствовао 15. годишњици 2010, али наводи да је Вучић „много више повезан са српском националистичком прошлошћу, иако је данас прозападни реформатор“.

Британска агенција у овом контексту пише и да је Србија под притиском Запада за поправи односе са осталим земљама бивше Југославије, како би напредовала на путу ка чланству у ЕУ.

Америчка агенција АП, у вести да је Вучић изјавио да је спреман да оде у Сребреницу 11. јула, наводи да ова изјава српског премијера стиже у тренутку појачаних тензија због хапшења Насера Орића у Швајцарској, што је довело до отказивања посете председника Томислава Николића Сарајеву, која је требало да буде реализована у уторак, 16. јуна.

У фокусу регионалног медијског простора, у првом реду босанскохерцеговачког, данас се нашла порука Вучића да Србија није спремна да подржи предлог резолуције о Сребреници, али да је он спреман да оде 11. јула у Сребреницу уколико Бошњаци то буду желели.

Насловнице елекрронских издања ударно место уступиле су сликама и речима премијера Србије – „Спреман сам да погнем главу пред невиним сребреничким жртвама“, преносе бањалучке „Независне новине“, док сарајевски портал Клиx наводи да је Вучић свој говор о Сребреници почео речима Ернеста Хемингвеја „храброст је гордост под притиском“.

„Ако ме оваквог какав јесам, са мојом отвореном руком, хоћете да видите у Сребреници, ја ћу тамо доћи без обзира на све ризике после речи које сам данас изговорио о Насеру Орићу и резолуцији о Сребреници“, речи су премијера које издваја портал.

Да је спреман да оде у Сребреницу, али да не подржава резолуцију порука је која је добила ударно место и у извештају Радио телевизије Републике Српске са Вучићеве конференције за новинаре у Београду.

Нагласак је стављен и на премијеровим речима да је Србија обавестила свих пет чланица Савета безбједности УН да не подржава резолуцију о Сребреници и да влада није донела одлуку да од Русије затражи да уложи вето, али и речима да Србија не сме да одустане од захрева за изручењем Орића, односно питању ко је тај који тражи да се он не процесуира.

Не мање значајна РТРС-у је и и изјава премијера да је спреман да плати сваку цену за политичку стабилност Србије, али и констатације „да Срби и Бошњаци морају да живе у миру“ и да „морамо да живимо другачије животе да бисмо били нормални“.

Оно што „Дневни аваз“ сматра да највише занима читаоце је да ће, цитира лист, Вучић доћи у Поточаре ако то Бошњаци желе, као и негов позив Бошњацима да „не размишљају о судбини Александра Вучћа и Насера Орића, већ о судбинама људи који су претрпели муку, патњу и бол Сребренице“ и да не одбијају његову и испружену руку Владе Србије да уређују односе.

Исцрпним извештајума са конференције за новинаре из српрске престонице огласиле су се и агенције Хина, која је пажњу обратила на питања везана за Сребреницу, резолуцију, Орића, мађарску „ограду“, али и најаву скорог доласла немачке канцеларке Ангеле Меркел у Београд, као и Фена која се , углавном, ослонила на писање Тањуга, стављајући на тај начин акценат на исте теме и проблеме о којима је Вучић данас изнео свој став.

Спремност српског премијера да иде у Сребреницу на обележавање две деценије од злочина почињеног над Бошњацима пренели су и медији у Црној Гори апострофирајући да ће Вучић то учинити уколико Бошњаци то буду желели.

„Неки кажу да сам добродошао, а неки да не смем. Начелник Сребренице рекао је да се не појављујем ако Орић не буде на слободи. Чекам да кажу, ако не желе српског представника, ја ћу да разумем“, пренела је РТЦГ Вучићеве речи.

(Танјуг)