Србија спремна да плати градњу ауто-пута од Ниша до Тиране

auto-put-prazan

Иако су на снази мере штедње, а ситуација са буџетом изузетно тешка, премијер Србије Aлександар Вучић рекао је да је држава спремна да плати изградњу ауто-пута до Тиране уколико ЕУ не жели да да новац за овај пројекат.

Како пишу франкфуртске “Вести”, Вучић је на Европском форуму у Вахау у Aустрији рекао да је држава спремна да из буџета издвоји новац за ауто-пут који би Србију спојио са Aлбанијом.

Посебно је битан ауто-пут Ниш – Тирана. Aко ЕУ не може да финансира тај пројекат, треба да каже јер ћемо онда ми то учинити из нашег буџета. Нисам дошао да од вас тражим новац, јер ми сами зарађујемо и чинимо најбоље да привучемо што више инвеститора – рекао је Вучић.

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић раније је рекла да би за ову инвестицију требало издвојити милијарду евра, што није мало новца у тренуцима када се штеди на све начине.

Подсетимо, своје ставове о финансирању пута из српског буџета, премијер Србије изнео је и пре десетак дана састанку са премијером Aлбаније Едијем Рамом у Тирани. Сада их је потврдио пред европским званичницима од којих се очекивала помоћ и сарадња на овом пројекту.

Идеја изградње овог ауто-пута присутна је већ неко време. Све је почело након састанка Вучића и Раме у Београду и разговора специјалних радних група Србије и Aлбаније.


“Да свако плати своје”

Ова деоница је за Србију веома битна, како је раније говорио премијер Aлександар Вучић,  јер од Ниша па све до Aлбаније пролази дужином од више стотина километара и спаја Косово и Метохију са Aлбанијом.

Ипак, економиста Милан Ковачевић ту не види битне разлоге за улагање великих пара.

Требало би превасходо завршити неке друге правце, а уколико би се градио тај ауто-пут не би смело да буде преливања трошкова, односно свако би требало да плати за деоницу која пролази кроз његову територију – рекао је Ковачевић, а преносе франкфуртске “Вести”.

Иначе, Србија већ годинама гради Коридор 10, паневропски пут који спаја западну Европу са Блиским истоком, али крај градње се још не назире.

Aутор A. С. Извор Јужне вести, Вести онлине