Александар Вучић: Србија ће на резолуцију о Сребреници одговорити смирено, трпељиво и стрпљиво; Баш сад су нашли да хапсе Харадинаја

aleksandar-vucic-1351854926-225747

„Важно да сачувамо мир и своје достојанство поводом различитих врста провокација“

Премијер Србије Александар Вучић је изјавио вечерас поводом хапшења и пуштања лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја на љубљанском аеродрому да је важно да сачувамо мир и достојанство и да не падамо на провокације.

 

„Помало ми је све чудно, сутра ћемо увече то да коментаришемо после седнице владе. Важно је да ми сачувамо мир и своје достојанство и поводом различитих врста провокација које се буду дешавале у региону и шире“, рекао је Вучић за РТС додајући да је уверен да ћемо успети да одбранимо стабилност.

Он каже да говори то иако није по природи оптимиста јер по први пут може да каже да нема страх од наших економских реформи.

„Знам да ћемо да успемо и да ћемо да имамо јаку и успешну земљу, која ће бити успешнија од многих које су биле или јесу много испред нас, пошто смо ударили чврсте и озбиљне темеље за економске реформе. Али се поставља питање хоћемо ли моћи да очувамо политичку стабилност не само код нас већ у целом регион и упркос тим тешким и великим изазовима успећемо“, рекао је премијер.

Вучић  је замолио грађане да то добро разумеју наводећи да, Србију овако тешки дани чекају још неко време и поручио да ће и Србија изаћи не слабији него што је данас, као и да ће наша економија бити јос снажнија.

Он је за Б92 рекао да је Харадинају ово педести пут да је са истим дипломатским пасошем ишао по свету.

„Па су баш сада нашли три дана пред преговоре у Бриселу…, а можда је и случајно, можда ја у свему видим понешто чудно, ко ће знати. Како да вам кажем, постоје одређене сумње, нисам толико упознат са тим случајем као са случајем Насера Орића. Нисам улазио у текст оптужнице, али у сваком случају неке се чудне ствари дешавају и очигледно ће бити велики притисак на српској страни пред 23. јун“, рекао је Вучић.

На питање о предстојећим преговорима у Бриселу и колико је Србија спремна да попусти, премијер је казао власт у Србији ништа не крије од грађана.

„Идемо да се договоримо, а да ли ћемо се договорити – за танго је потребно двоје и не зависи све од нас, не могу да кажем унапред. Ништа нећемо да кријемо већ ћемо изаћи пред грађане и рећи шта је то што мислимо да је било најбоље за наш народ и земљу и шта смо урадили“, истакао је Вучић.

Премијер је казао да се представници власти у Србији морају руководити интересима наше земље, јер за њу раде и због чега их је народ и изабрао.

(Танјуг)

Александар Вучић: Србија ће на резолуцију о Сребреници одговорити смирено, трпељиво и стрпљиво

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија на Резолуцију о Сребреници, о којој би СБ УН требало да расправља 7. јула, одговорити „смирено, трпељиво и стрпљиво“.

Он је додао да „није одушевљен начином на који се тај документ појавио пред Србијом“.

Вучић је за РТС, упитан да ли Србија има могућности да мења тај текст дипломатским путем, рекао да није ни најмање одушевљен начином на који се резолуција појавила пред нама, јер Србија није консултована око текста резолуције нити је била обавештена о томе како се спрема.

„Ако неко жели искрено помирење, сви знају како се оно гради, а не политичким ударцима једне стране“, рекао је Вучић.

Он је рекао да није реаговао на изјаве градоначелника Сребренице, који је рекао да је пуштање Насера Орића услов за његов долазак у Поточаре, као и да је мирно реаговао на одлуку Бакира Изетбеговића за „непуштање“ председника Томислава Николића у Сарајево.

„То није питање силе, снаге и моћи, већ питање наше будућности и колико стварно желите мир, безбедност и сигурност. Ми то искрено желимо, ми то нисмо причали јер то жели да чује неко од европских званичника. Ја сам оштрији према европским званичницима, него са људима са којима делимо овај простор“, рекао је Вучић.

Премијер је, међутим, истакао да „други треба да знају да Србија није крпа којом могу да отиру патос кад помисле да им је то потребно за унутрашње политичке прилике, јер је Србија земља поносног народа која неће дозволтии да је газе“.

„Молим пријатеље у региону да не покушавају и да не помисле да ћемо да дозволимо да нас третирају као крпу, јер тај филм неће моћи да гледају“, рекао је Вучић.

(Новости)

Вучић о Харадинају: Неке се чудне ствари дешавају, баш сад су нашли да хапсе Харадинаја

Премијер Александар Вучић рекао је поводом хапшења бившег команданта „ОВК“ Рамуша Харадинаја у Словенији да се неке чудне ствари дешавају.

Вучић је за Б92 рекао да је ово педесети пут да са истим тим дипломатским пасошем Харадинај путује, а сад га неколико дана пред преговоре у Бриселу хапсе.

„Очигледно ће бити притисака на Србију, али ми смо у стању да издржимо и много теже дане. Идемо у Брисел да се договоримо, али да ли ћемо то постићи, видећемо, за танго је потребно двоје“, рекао је премијер.

„Остаје нам само та велика брига да очувамо стабилност, зато не смемо да реагјумо нестрпљиво, али ни да дозволимо да нас неко гази „, додао је премијер.

„Не одговарамо жестоко, не одговарамо тешким речима, ни на ово што се десило са подизањем зида, ни са овим убзаним хапшењима свуда по Европи. Иако сам увек био противник завереничких теорија, али све то уз подизање тих политичких страсти пред долазак госпође Меркел, пред косовски дијалог у Бриселу, пред Сребреницу и одлуку ММФ-а. Верујем да ћемо све то издржати и сачувати стабилност“, рекао је Вучић.

Најаву Мађарске да ће подићи зид уз границу са Србијом премијер не зна како да тумачи.

„Не знам како да то тумачим, не видим да је решење подизање зида, подизање ограда. Мораћу да питам мог пријатеља Орбана о чему се ради. Не улазе ти људи директно из Србије, они су пре тога прешли многе државе. Ми никакву кривицу немамо, ми смо транзитна земља, ми хранимо на хиљаде тих људи који се налазе у нашој земљи како међународно право налажу. Не знам о чему се ради, ништа нисмо криви и одједном зид према Србији, Али, наћи ћемо начин да реагујемо, достојанствено, одговорно, озбиљно и да никога не увредимо“, објаснио је Вучић.

Он је додао да је порука свима у региону „ми смо трпељиви, ми смо стрпљиви, али нећемо дозволити никоме да нас понижава и да нас третира као крпу“.

(Б92)

Вучић изненађен најавом из Мађарске за подизање зида

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да је изненађен и шокиран најавом из Мађарске да ће подићи зид дуж српско-мађарске границе због проблема миграната, наводећи да решење није у подизању зидова, посебно зато што Србија није крива за тај проблем.

Вучић је за РТС рекао да ће о томе разговарати са мађарским премијером Виктором Орбаном и европским званичницима, наводећи да је то пре свега питање Европске уније, јер је Србија транзитна земља.

„Нико не може Србији ништа да каже. За шта је Србија крива, за кризу у Сирији, због сукоба исламске државе, Курда… Србија је само транзитна земља, они нису ушли кроз Србију, већ територију ЕУ, кроз Бугрску и Грчку“, рекао је Вучић.

Он је истакао да не разуме најаву подизања зида и истакао да Србија неће подизати зидове према другима, затварати се и „живети у Аушвицу“.

„Ти људи што су ушли у Србију, они не желе ту да остану. Шта хоћете од нас, прехрањујемо их чувамо их, они ништа од тога не желе у нашој земљи, а сад неко још подиже зидове“, рекао је Вучић.

Он је навео да ништа од тога не разуме, али да ће разговарати са Орбаном и да очекује да добије логичне одговоре.

Вучић је подсетио да је за 1. јул заказана заједничка седница влада Србије и Мађарске.

(Танјуг)