И он је у Новорусији: Некада под командом Славка Алексића данас у одбрани Донбаса (ВИДЕО)

ДОЊЕЦК – Mеђу Србима који се налази у одбрани Новорусије налази се и амерички држављанин српског порекла Зак Новковић. Новковић је 1992. године дошао из Америке у Босну како би помогао одбрану Републике Српске, а у Америку се вратио тек  1995. године. Зак је рат провео на Грбавици под командом легендарног четничког војводе Славка Алексића.

Зак у одбрани Грбавице (Фото: Архива)

У ексклузивној изјави за Правду, Зак објашњава зашто већ два пута напушта САД да би отишао у ратом захваћена подручја.

– Moрао сам по други пут да напустим све у Америци изнервиран понашањем фашистичког режима у тој земљи. Када је 1992. године почео рат у Југославији мајка ми је рекла „иди да браниш своју браћу и сестре“. Ја сам се одмах спаковао, а отац није могао да верује да одлазим у рат. Прво сам дошао до капетана Драгана а онда сам био у једници војводе Славка Алексића – присећа се Зак.

Зак и војвода Славко Алексић (Фото: Архива)

Постоји и снимак Зака за време рата када је на Грбавици преводио страним новинарима речи војводе Алексића.

Он каже да је након рата по повратку у САД имао доста проблема са полицијом. – Испитивали су ме зашто сам иша у рат и да ли планирам оружане акције по САД. Питали су да ли ћу пробати да убијем председника. ЦИА је упадала у моју кућу са оружјем, мајци је позлило а отац је био у шоку. Опет су ме ислеђивали и тражили да се не бавим политиком, не учествујем у простестима и друштвеним активностима. Изгубио сам посао и многе пријатеље, другови су се плашили да буду виђени у мом друштву на улици – каже Зак.

Зак на фронту 1992. (Фото: Архива)

Новковић се у Новорусији налази већ пар месеци и каже да је у Доњецк дошао из истих разлога као и у Босну 1992 – он је љут на власт у САД.

– Када је почео рат у Украјини наљутило ме је што моја влада, влада САД помаже украјинске фашисте. Опет сам напустио све у САД, стан, посао, ауто и дошао у Доњецк. Не могу да поднесем да недужна деца страдају и плачу. Јако сам љут на Америку. Сада сам овде у Доњецку са мојим херојима Дејаном Берићем и Дејаном Вујићем – каже Зак.

Новковић са својим херојима Берићем и Вујићем (Фото: Фејсбук)

Поред американца Расела, познатијег као Тексас, и Зак је веома познат у Новорусији. Велики број руских медија урадио је прилог о овом занимљивом „Американцу“.

Зак се у Новорусији бави хуманитарним радом а помаже и у пробијању медијске блокаде и ширењу истине о дешавањима у Донбасу.

Правда