Влада Мађарске донела одлуку да се дуж границе са Србијом дигне четири метра висока ограда

Влада Мађарске је на данашњој седници одлучила да се дуж 174 километра дугачке српско-мађарске границе подигне четири метра висока ограда која би требало да спречи илегалне мигранте да уђу у Мађарску.

„Имиграција је један од најозбиљнијих проблема са којима се данас суочава Европска унија“, изјавио је Сијарто на конференцији за новинаре.

Зато је Влада наложила министру унутрашњих послова да почне са припремама за постављање физичке баријере дуж српско-мађарске границе.

Припреме би требало да се обаве до идуће среде, када ће Влада Мађарске бити упозната са њима.

Министар Сијарто је подсетио и на друге сличне примере одбране граница, поменувши бугарско-турску границу, као и поједине градове у Шпанији.

На јучерашњем састанку министара унутрашњих послова Европске уније указано је да је Мађарска од свих земаља чланица највише погођена имиграцијом, додао је Сијарто.

У међувремену, мађарски посланици расправљају у парламенту о амандманима на закон о миграцијама, који предвиђају пооштравање правила о питању добијања статуса избеглице у Мађарској.

Мађарска је пре пет дана запретила да ће затворити границу са Србијом да би зауставила прилив миграната.

„Мислимо да није у реду да нам шаљу избеглице, оне морају бити заустављене на територији Србије“, изјавио је тада мађарски премијер Виктор Орбан у интервјуу државном радију Кошут.

Владе Србије и Мађарске би почетком јула требало да одрже самит посвећен том питању.

Сада нису у питању границе шенгенске зоне, већ је време да се ојачају спољне границе, додао је Орбан.

(РТС)