Као Боро и Рамиз: Председник ПК Србије и такозваног Косова

Привредницима је потребна политичка стабилност, јер се до економског развоја може доћи само дијалогом и партнерством, поручили су данас у Бечу председници привредних комора Србије и ткзв. Косова Марко Чадеж и Сафет Грџалију.

 

marko-cadez-safet-grdzaliju

Марко Чадеж и Сафет Грџалију

Они су то, како је саопштила Привредна комора Србије (ПКС), рекли на скупу привредних комора Западног Балкана, који су иницирале Привредне коморе Србије и ткзв. Косова и који је окупио је представнике регионалних комора свих чланица Берлинског процеса.

Председник ПКС Марко Чадеж изјавио је да је та иницијатива врло важна за регион Западног Балкана, јер су председници привредних комора Западног Балкана са скупа послали три важне поруке.

– Прва је политичка стабилност. Као представници организација које представљају привреду замолићемо политичаре да јој се више посвете, јер без ње не можемо да говоримо нити о расту, нити о економском развоју било које државе или региона.

Друга порука јесте и својеврсни позив пословним заједницама региона да се укључе у Берлински процес и процесе боље сарадње на Западном Балкану. Задатак нам је и да сагледамо шта пословна заједница очекује од тих процеса, како заједно да учествујемо у великим инфраструктурним пројектима и како да повезујемо фирме, јер свако од нас је много мали да би преживео на комплексном и захтевном тржишту – навео је Чадеж.

Председник такозване Привредне коморе Косова Сафет Грџалију оценио је да представници српске и косовске привредне коморе иницијативом промовишу и партнерство и дијалог.

– Постоји другачија перспектива за Балкан, а то је економска сарадња и развој. Дошли смо да пошаљемо поруку да можемо да разговарамо и сарађујемо и да имамо заједничку перспективу. Не може се причати само о почетним интеграцијама и не може постојати политичка без економске интеграције – поручио је Грџалију.

Регионална конференција у Бечу организује се под окриљем Еврокоморе, а у склопу припрема за Бечки самит на највишем нивоу, посвећен Западном Балкану, који ће бити одржан 27. августа.

Привредници траже активније учешће у одлучивању о пројектима

Представници привредних комора региона затражили су на конференцији у Бечу активније укључивање привредника у одлучивање о пројектима за западни Балкан, учешће у националним инвестиционим комисијама и предложили оснивање Инвестиционог форума за боље повезивање привреда, саопштила је данас ПКС.

„Привредне коморе подржаће реализацију конкретних регионалних пројеката у области инфраструктуре, енергетике и других стратешких сектора, а договорено је и оснивање Коморског инвестиционог форума западног Балкана и заједничког центра за програмирање регионалних пројеката. Сарадња Привредне коморе Србије и Привредне коморе Косова добила је пуну подршку, као важан предуслов политичке и економске стабилности Региона“, наводи се у саопштењу ПКС.

„Председник Привредне коморе Косова“ Сафет Грџалију: Хвала ПКС и Чадежу за ову идеју

БЕЧ – Конференција привредних комора Западног Балкана, на иницијативу привредних комора Србије и Косова, завршена је данас у Бечу захтевом да се укључи пословни свет у доношење одлука о пројектима који се припремају за самит о Западном Балкану, који ће крајем августа бити одржан у главном граду Аустрије.

Марко Чадеж и Сафет Грџалију

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж резимирао је, у изјави Танјугу, да је на састанку у Бечу усаглашено да се владама региона предложи да представници привредних комора буду заступљени у националним инвестиционим комисијама, телима која раде на планирању и реализацији великих инфраструктурних пројеката на државном нивоу.

Он је објаснио да није битно да ли се радило о аутопуту, гасним интерконекцијама, који су се нашли у Берлинском процесу, и да тако на најбољи начин може да се укључи пословна заједница у цео процес.

„Сложили смо се и да направимо неку врсту коморског инвестиционог форума, заједничког тела у којем ћемо радити по радним групама у различитим областима на темама као што је заједнички наступ фирми из целог региона на трећим тржиштима, како би боље идентификовали фирме, спајали их са великим компанијама“, указао је Чадеж.

Према његовим речима, учесницима припремног састанка председника привредних комора западног Балкана данас је било важно да се створи институционални оквир да би то могло да се деси.

Он је рекао да ће заједничко писмо са захтевом да привредне коморе буду укључене у рад националних инвестиционих комисија бити написано следеће недеље, а план активности ће бити исто тако завршен до краја идуће недеље, како би њему могло да се крене радити.

Председник „Привредне коморе Косова“ Сафет Грџалију је рекао Танјугу да је састанак био веома успешан, с обзиром да су сви показали дух односно спремност за сарадњу, што је ново расположење.

Он је рекао да је одлучено да следећи састанак привредних комора буде у Скопљу како би се указало на значај политичке стабилности за привреду.

“Ово је само почетак једног дугог путовања који чинимо заједно. Опет ћемо (на јесен) имати састанак у Скопљу, где ће нам гост бити Привредна комора Македонија и на том састанку неће бити само представници привредних комора већ и пословни људи, од 10 до 15 њих, које ће свака комора довести и сигурно је то још један пример доприноса да се ојача дијалог и партнерство”, навео је Грџалију.

Према његовим речима, најважније је да данас није било овде говора о некој  класичној трговини већ о томе како наћи више облике привредне сарадње између земаља региона, као и са трећим државама.

“Мислим да је то нова перспектива, могућност и платформа и хвала ПКС и Чадежу за ову идеју, која ће бити модел за институције како треба ојачати дијалог и партнерства и како комуницирати, јер без тога се не могу никада решити никакви проблеми”, навео је Грџалију и додао да морамо бити активни и радити на акционом плану како би све то и постигли.

Регионална конференција, чији су иницијатори и домаћини били Чадеж и  Грџалију, организована је, под окриљем Еврокоморе, а у склопу припреме за бечки Самит на највишем нивоу, посвећен Западном Балкану, који ће бити одржан 27. августа.

У радурегионалне конференције учествовали су и представници европских комора – Аустрије, Немачке и Француске, као и Уније комора и берзи Турске.

Представници комора Западног Балкана су присуствовали и  скупу „Инвестициона офанзива ЕУ“ која је, такође, одржана у Привредној комори Аустрије, на коме су највећим аустријским компанијама Европска комисија и Европска инвестициона банка представили нове финансијске инструменте ЕУ.

(Танјуг-Бета)