Србија предаје Приштини катастарске књиге

БЕОГРAД –Србија ће у наредних 12 месеци сву катастарску документацију са територије Косова и Матохије, у дигиталној форми, предати Приштини, што је договорено Бриселским споразумом, речено је данас приликом отварања реновиране зграде Aрхива Републичког геодетског завода (РГЗ) у којој ће се обављати тај посао.

Катастарска документација са територије Косова и Метохије је до сада била у поседу Републичког геодетског завода Србије, а када буде пребачена из аналогне у дигиталну форму, копија све те документације, у дигиталној и електронској форми, биће предата Приштини, истакнуто је приликом отварања Aрхива РГЗ-а у Земуну, у који је због тог циља, ЕУ уложила три милиона евра.

На основу Бриселског споразума, Београд је преузео обавезу да изврши трансфер свих катастарских података са територије Косова и Метохије Приштини, рекла је државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Aлександра Дамњановић.

Реновирање зграде РГЗ-а у Земуну део је пројекта „Размена катастарских података између Приштине и Београда“, а циљ пројекта је дистрибуција Приштини целокупне документације из покрајине, која је у поседу РГЗ-а, рекла је Дамјановић.

катастар, реституција wиде јпг

РТВ (Кристијан Такач)

„Овде ће се обављати скенирање комплетне катастарске документације са Косова и Метохије како би се формирала база података која ће посредством ЕУ бити предата Приштини“, рекла је Дамјановић.

Она је оценила да је реализација тог пројекта значајан корак у сарадњи Београда и Приштине, истакавши да је то важно због напретка Србије ка придруживању ЕУ.

Дамјановић је најавила да ће у том архиву радити 140 запослених, у две смене, и да су сада дуплирани капацитети тог дигиталног центра.

Представници Београда и Приштине су 2. септембра 2011. године постигли договор у Бриселу о трансферу катастарских података Приштини, који пружају податке о власништву.

Реализацијом овог пројекта ЕУ наставља своју посвећеност успеху дијалога између Београда и Приштине, рекао је заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт и додао да очекује да ће то помоћи у даљој нормализацији односа између Београда и Приштине.

„РГЗ је већ завршио једну трећину посла, а преостали део ће бити окончан у наредних 12 месеци,“ рекао је Бенедикт.

Он је нагласио да ће тај пројекат, у оквиру кога ће бити скениране сва земљишне књиге и планови са Косова и Метохије, донети конкретне користи свим становницима КИМ, без обзира на њихову националност, у њиховим свакодневним пословима и у трговини.

Бенедикт је навео да је ЕУ уложила три милиона евра у модернизацију Aрхива РГЗ-а у Земуну, обуку запослених, опремање просторија, у коме ће по завршетку посла везаног за Косово и Метохију даље моћи да се обавља пренос из аналогног у дигитални облик и осталих података са територије Србије.

Дигитални архив је опремљен савременом производном линијом, скенерима, фото столовима за дигиталну конверзију, као и складиштима за податке у аналогној форми, рекао је в.д. директора РГЗ-а Зоран Поповић.

Створена је могућност обраде старе и оштећене документације која ће у дигитално форми имати сложену структуру, а тај дигитални архив ће моћи да пружи услуге и другим државним органима и државама региона, додао је Поповић.

Бета