Косово добија +383, Aустрија подноси захтев

pozivni-broj-1-copy

Косово ће добити међународни телефонски код 383, а захтев за доделу кода у име Косова поднеће Aустрија, део споразума је и нова телефонска компанија на Косову која ће имати „ограничен обим“, а уколико дође до коначног договора делегација на састанку који је заказан за 22. јун, план имплементације биће закључен на састанку премијера, што ће обуставити рад „незаконитих“ оператора на Косову, саопштила је данас Канцеларија косовског премијера у вези са јучерашњим, 17-очасовним техничким дијалогом Београда и Приштине у Бриселу о телекомуникацијама. Са друге стране, у вези са овим разговорима из београдске делегације је саопштено да „није постигнут  договор у вези са кључним питањима“, али да јесте „постигнут висок степен сагласности по питању тарифа“ и потврђено је да ће се дијалог о телекомуникацијама на техничком нивоу наставити у понедељак, 22. јуна. Тако су још једном две стране изнеле контрадикторне информације када су у питању резултати дијалога.

„У том контексту, Косово ће примити међународни телефонски код 383 директно од стране ИТУ-а и потврђено је још једном да ће захтев у име Републике Косово поднети Aустрија. Aкциони план, такође, предвиђа да се о питању сарадње у вези са поштанским услугама између две земље разговара и буде завршено до децембра ове године,“ наводи се у саопштењу из канцеларије косовског премијера, које је доступно на званичној Интернет страници косовског премијера под насловом „Напредак у Бриселу за телекомуникације“.

Контрадикторне информације о резултатима и са претходних разговора 

Београдска и Приштинска делегације су и након претходних разговора у мају исто о телекомуникацијама и тада саопштиле контрадикторне информације о резултатима разговора.

Из косовске владе су тада тврдили да ће за позивни број Косова да аплицира Aустрија, док је српска делегација саопштила да је Едита Тахири „замолила да Србија затражи позивни број за Косово“.

У саопштењу се додаје да је косовска министарка за дијалог, Едита Тахири, изјавила да је „дефинисање и добијање позивног броја за Косово од великог значаја, јер ће Косово имати јединствени код као и свака земља, за разлику од садашње ситуације у којој је у употреби неколико кодова,“ додавши и да је „договорено да оператори две земље сарађују у области интерконекције и роминга са циљем и сврхом одбијања накнаде за грађане обе земље,“ а да „Споразум предвиђа да Косово буде укључено у регионалну иницијативу роминг споразума.“

„Даље, министарка Тахири је рекла да је део споразума привремени увоз нове телефонске компанију на Косову, која би имала ограничен обим. Као што је објашњено, не ради се о новом телефонском оператору, јер су дозволе добијене само преко јавних процедура међународног тендера. Са коначним договором очекује се да овај план имплементације буде закључен на састанку премијера што ће обуставити рад незаконитих оператора који су деловали на Косову у области телекомуникација, а у року прописаном планом који ће и одлучити о  регуларности на целој територији Косова,“ наводи се такође у саопштењу.

На крају састанка, стране су се сложиле да се преговори наставе и да ће се следећег понедељка, 22. јуна 2015. у Бриселу, делегације поново срести.

Канцеларија за КиМ: Није постигнут договор, али јесте „висок степен сагласности о тарифама“

У вези са резултатима ноћашњих разговора двеју делегација известила је и агенција Тањуг, наводећи да након 15-очасовних преговора није постигнут договор у вези са свим питањима, али да јесте постигнут висок степен сагласности по питању тарифа.

„Након 15-очасовних преговора о телекомуникацијама у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине није постигнут договор у вези са свим питањима, а постигнут је висок степен сагласности по питању тарифа, речено је Тањугу у Канцеларији за Косово и Метохију,“ наводи Тањуг, додајући да су из Канцеларије за Косово и Метохију „најтежи разговори вођени око позивног броја за Косово и Метохију, тарифа и интерконекције.“

Ова агенција наводи да су разговори завршени око један сат после поноћи, а да ће дијалог о овој теми бити настављен у понедељак, 22. јуна, дан уочи састанка премијера у Бриселу.

КоССев