Албанска ТВ: Томислав Николић на крају самита држава региона прихватио заједничку изјаву која Косово третира као државу

tomislav-nikolic-1408480139-553699

Председник Србије је на крају самита председника држава региона прихватио заједничку изјаву у којој се „Косово“ третира као држава, јавила је албанска телевизија.

Како јавља абанска телевизија Топ ченел, а преносе „косовски“ портали, ово је ипак уследило после жестоког напада на „председницу Косова“ Атифете Јахјага и негирања државе „Косово“.

 

У закључцима са самита који су, како је јавио Топ ченел, објављеним на веб страници црногорског председника, „Косово“ се спомиње равноправно са Србијом и другим државама без икаквих других ознака. У закључцима, Србија је прихватила обавезе које има у разговорима са „Косовом“.

У закључцима се истиче да регионални лидери признају значајну улогу Србије за стабилност на Балкану и поздрављају чињеницу да се настављају преговори о чланству у ЕУ.

„Они прихватају да прогрес у складу са процесом преговора о учлањењу укључују и пуно остваривање споразума из дијалога Приштине и Београда, дозволити отварања првих поглавља преговора са Европском унијом, што је пре могуће“, наводи се.

У документу закључака регионални лидери подвлаче да Косово треба да настави да се ангажује у дијалогу са Србијом и да треба да буде напретка у нормализацији односа између Београда и Приштине.

Закључци су донети консензусом председника земаља региона који су присуствовали састанку у Будви.

Топ ченел оцењује да ово није први пут да председник Србије али и други представници званичног Београда једно говоре а другачије се понашају када је Косово у питању.

Та телевизија навела је да је председница Косова од стране председништва Црне Горе била упозорена на могућност провоцирања од стране председника Николића, пошто је њему, како се наводи, значајно опала популарност у земље па оптужбама на рачун Косова покушава да је повећа.

Николић је у Будви, на Самиту лидера „Брдо-Бриони процеса“, према писању „Вечерњих новости“ поручио Атифети Јахјага да „не умишља“ да предводи неку младу државу, јер „Косово то никада неће постати“, као и да косовски Албанци не испуњавају договорено у Бриселу и да би требало да се промене на време и са Србима направе прави договор уместо „што умишљају да су држава, коју пола човечанства не признаје“.

(Бета-Танјуг)