ОВО ЈЕ ПЛАН НАПАДА НА РУСИЈУ: Викиликс открио најстроже чувану америчку тајну!

Као ексклузивну вест британски Гардијан је још пре пет година путем Викиликса објавио на својим насловним странама телеграм тадашње америчке државне секретарке Хилари Клинтон који је садржао план НАТО пакта за масовни напад на Руску Федерацију.

Фото: Public

Крах у односима између Русије и НАТО пакта због кризе у Украјини довео је до најтежег заоштравања у односима две стране од Хладног рата. Поново је у првом плану убрзана милитаризација, а тежиште сукоба се пребацило на источну Европу и Балтик.

Када се данашња тактика војних лидера НАТО пакта упореди са планом који је „процурео“ пре чак пет година, постаје јасно да је он (или његова измењена верзија) већ добила своју примену.

„План…“

НАТО план за рат широких размера против Руса предвиђа измештање девет војних дивизија из САД, Британије, Немачке и Пољске. Према писању Гардијана, општи напад предвиђао је коришћење лука у Немачкој и Пољској које би примиле поморске јединице из САД-а и Велике Британије, а које би преносиле инвазионе снаге.

Када је руска страна сазнала за план, реакција је била очекивано оштра. „Морамо да добијемо гаранције да ће такви планови бити отказани и да НАТО не сматра Русију непријатељском земљом“, изјавио је тада руски представник при НАТО савезу.

Чланови руске владе такође су протестовали против плана јер је готово иста ствар откривена и кроз објављивање дипломатских депеша између америчких амбасада у свету и владе у Вашингтону на почетку афере Викиликс, а чију веродостојност су западни функционери одбацивали – а захваљујући новом телеграму сазнајемо и зашто.

Строго чувана тајна

Телеграм у којем се налази план потписан је од стране тадашњег шефа Стејт департмента, Хилари Клинтон, а упућен је америчким дипломатама при НАТО пакту. Она истиче да „план треба да се чува у строгој тајности“.

„Сједињене Државе чврсто верује да о овом плану не треба дискутовати у јавности. План је класификован као НАТО тајна на највишем нивоу“, наводи се у телеграму. „Јавна расправа о плановима доводи у питање њихову војну вредност… и довела би до њиховог излагања јавности, а то слаби позицију свих наших савезника,“ пише Клинтонова.

Она је такође нагласила америчким дипломатама да „лажу новинаре“ у случају цурења информација. Она је у том случају предложила низ „одговора за избегавање“ ове теме, попут: „НАТО никада не дискутује о конкретним плановима.“

Даље, она истиче да су агентима алијансе дате инструкције да у таквим ситуацијама говоре да „планови НАТО-а, нису усмерени ка било којој земљи.“

Ипак, руски представник Дмитриј Рогозин управо је довео у питање овај последњи пасус Хилариног телеграма, ироничном констатацијом:

„Према коме другом би тај војни план био усмерен? Против Шведске, Финске, Исланда, Гренланда, против поларних медведа или против руског медведа?“

Почеће на Балтику…

Повод за напад на Русију према НАТО плану јесте одбрана нових балтичке чланице пакта које окружују Русију – Летоније, Литваније и Естоније. Телеграм такође предвиђа „да се прошири план који већ постоји за одбрану Пољске,“ пише pravda.ru.

Заиста, последњих годину дана НАТО шаље додатне снаге на источне границе и Балтик како би „умирио источне савезнике“ од руске претње и учврстио одбрану. Такође, све чешће се одржавају НАТО војне вежбе у балтичким земљама, у којима се циља одбрана од „потенцијалне претње споља“.

Према телеграму из октобра 2009. године, амбасадор САД при НАТО савезу Иво Далдер каже да су и Хилари Клинтон и Барак Обама дали своју пуну подршку за развој војног плана против Русије.

Он даље сугерише да треба учинити тако да не буде одмах јасно да је Русија потенцијална мета, усвајањем како каже он „генеричног плана“ за кретање трупа у балтичким земљама и не спомињањем против кога ће оне бити усмерене да, у случају цурења, не би дошло до напетости са Москвом.

Међутим, Дмитриј Рогозин се није дао преварити, те је на својствени начин констатовао: „Ако идете у лов на зеца, зашто носите оружје за убијање медведа?“

Интермагазин.рс