Шиптарска правичност? Љуштаку изашао из затвора да гледа утакмицу?

ljustaku zatvor

Косовски медији јављају на ударним странама и у насловима, преносећи писање Кохе Диторе да је градоначелник Србице, Сами Љуштаку, који је, као члан Дреничке групе недавно осуђен на 12 година затвора за ратне злочине против цивила, пуштен из затвора да би гледао финале Купа Косова у фудбалу.

ЕУЛЕX је пустио Љуштакуа да наводно иде на лекарски преглед, пише Коха, али га је ауто затвора у Дубрави у прошлу среду одвезао на стадион „Бајрам Али“ како би пратио други полуфнални меч између Фероникла из Глоговца и Дренице из Србице. Из затворске службе су нагласили да је Љуштаку пуштен са дозволом судије ЕУЛЕX-а ради лекарске провере, поричући да је Љуштаку отишао на стадион.

Коха Диторе се позива на више извора који су потврдили да је Љуштаку гледао овај меч са трибина а да се састао и са чланом ДПК Ганимете Муслиу.

Пре мало више од годину дана, на самом почетку суђења Дреничкој групи, Сами Љуштаку, Сахит Јашарији и Исмет Хаџа „нестали“ су током медицинског прегледа у приштинском клиничком центру на неколико дана, не појавивиши се ни на први дан суђења, када је судија ЕУЛЕX-а издао налог за њихово хапшење, а случај раздвојио од осталих, да би се у судници појавили већ следећег дана. Судија ЕУЛЕX-а наставио је суђење, утврдивши да су сви присутни, као да се ништа није догодило, а питање њиховог нестанка се отворило тек пред крај другог дана суђења, и то од стране браниоца Инга Риша.

Остаће забележена констатација судије Даниела Сиелицког да уколико га косовске власти не буду обавестиле да Љуштаку није бегунац, он неће ни разматрати питање његовог нестанка.

„Јуче је објављено да Ваш клијент није побегао. Уколико ме ткзв. косовске власти обавесте да није било бежања, немамо о чему да разговарамо. Са друге стране, уколико би Ваш клијент био означен као бегунац, онда бисте наравно имали права да одговорите,“ рекао је овај судија ЕУЛЕX-а.

КОССев