У служби тихог егзодуса Срба из покрајине

Kfor iznosi ikonostats iz crkve u Peckoj Banji 1 posle 17. marta [800x600]

Легализација нелегално изграђених објеката на Косову и Метохији

Доношењем Закона о третирању изградње без дозволе од стране тзв Скупштине Републике Косова, јануара 2014. године, прекршени су сви позитивни правни прописи из ове области и угрожена основна људска права власника објекта изграђених без дозволе

Несхватљива је и застрашујућа незаинтересованост и неактивност државних органа Републике Србије, тзв политичких представника Срба, медија као и самих Срба са Косова и Метохије о једном врло важном процесу који се скоро више од годину ипо дана дешава на Косову и Метохији, а на који нико не реагује.

Овакво стање рекао бих масовне хипнозе или опште малодушности и безнадежности је сигурно резултат свих досадашњих договора који су постигнути у Бриселу, а који су углавном на штету Срба и државе Србије. Без обзира на познату и свеопшту сервилност тзв представника Срба према властима квази државе Косово, као и стално пристајања званичног Београда на све одлуке и процесе које власти у Приштини доносе и воде уз подршку Вашингтона и Брисела, невероватна је чињеница да се у медијима било штампаним или електронским о овом питању ништа не говори и не предузима иако овај процес може бити катастрофалан пре свега за Србе у покрајини.

gazimestan1

Нарушава се право на имовину, опстанак и миран живот Срба

Наиме ради се о процесу легализације нелегално изграђених објеката на Косову и Метохији, који у себи садржи врло лоша и тенденционална решења, а која за последицу могу имати тихи егзодус Срба из покрајине и легализацију протеривања Срба и уништавања њихове имовине током сукоба 1999. године и погрома 2004.године.

Доношењем Закона о третирању изградње без дозволе бр.04/L-188 од стране тзв Скупштине Републике Косова, објављеног у Службеном листу тзв Републике Косово бр.4/21 од јануара 2014. године, прекршени су сви позитивни правни прописи из ове области и угрожена основна људска права власника објекта изграђених без дозволе, нарушавајући на тај начин право на имовину, опстанак и миран живот пре свега Срба са Косова и Метохије.

Овим се Законом поред непроцесуирања више од 18.000 тужби за надокнаду оштећене и порушене имовине чији су власници Срби са Косова и Метохије, озбиљно успоставља систем и ствара могућност за рушење најмање још толико објеката изграђених без дозволе који су у власништву Срба у покрајини. Овим Законом очигледно су намерно прекршене правне норме и процедуре, како би се постигао планирани политички и финансијски циљ. Озбиљни пропусти су направљени у погледу рокова који су предвиђени за пријављивање нелегално изграђених објеката, као и у неадекватном и закаснелом информисању власника да пријаве своје нелегално изграђене објекте.

Власници нелегалних објекта практично неће имати могућност да пријаве своје објекте

Тако на пример, Закон је ступио на снагу јануара 2014. године а организован пријем апликација за евидентирање нелегално изграђених објеката почео је тек крајем септембра 2014. године. Информисање интерно расељених лица који живе у централном делу Републике Србије (којих има више од 70% од укупних власника нелегалних објекта) почело је тек априла 2015. године, а крајњи рок за пријем апликација за евидентирање нелегално изграђених објеката истиче 11. јуна 2015 године! Ови рокови указују на то да власници нелегалних објекта практично неће имати у већини случајева могућност да пријаве своје објекте, што ће за последицу имати покретање поступка за њихово рушење.

Да је овај Закон посебно дискриминишући, пре свега за власнике објеката који су изграђени у руралним – сеоским срединама у којима су претежно настањени Срби, показују следеће чињенице. Наиме, више од 95 % ових објеката изграђен је без дозволе, а разлог за ово стање је зато што се ради о изградњи објеката у сеоским и другим руралним подручјима. За ова подручја нису постојали, а и данас не постоје урбанистички планови. Поред тога власници ових објеката својим средствима и самодоприносима изградили су сву примарну и секундарну инфраструктуру ( водовод, канализацију, локалне путеве, електро и ПТТ мрежу).

 

Предвиђа се поновно плаћање!

Поред тога власници објеката су уредно платили и све накнаде пружаоцима јавних услуга приликом прикључења објекта на примарне инсталационе мреже. Улагања у примарну и секундарну инфраструктуру и надокнаду за прикључак пружаоцима јавних услуга платили су како власници који поседују дозволу за изградњу објеката на селу, тако и они власници коју ову дозволу немају. Крајње непримерено, противправно и са озбиљним политичким циљем, Закон о третирању изградње без дозволе предвиђа поновно плаћање прикључка код пружаоца јавних услуга ( члан 7 тачка 1), као и поновну наплату таксе за грађевинску дозволу    (члан 13 тачка 1) и таксе за имовину ( члан 13 тачка 2).

Још један од врло проблематичаних и политички мотивисаних циљева садржан је у члану 19 овог Закона, а то је да се не може издати дозвола за градњу и да се требају срушити сви објекти илегално изграђени после 30. 08. 2013. године. Имајући у виду нетранспаретност процеса легализације, као и необавештеност Срба о легализацији, десиће се да огроман број објекта изграћених после наведеног датума мора да се сруши.

Из свега наведеног јасно се виде сви недостаци како самог Закона тако и процеса примене овог Закона, који у себи садржи политичку димензију и има за циљ дискриминацију пре свега Срба са Косова и Метохије који су власници објеката без грађевинске дозволе и који у огромној већини живе у сеоским подручјима.

Намера је рушење и пљачка

Да није било ових намера, пре доношења овог Закона требало је донети одговарајуће урбанистичке планске акте. Затим, уважити чињенично стање на терену односно, да је огроман број објеката изграђен у сеоским и другим руралним срединама без грађевинске дозволе, као и да су власници ових објеката и легално и илегално изграђених сами инвестирали у изградњи примарне и секундарне инфраструктуре и да су уредно платили надокнаду за прикључке пружаоцима јавних услуга. Захтевом за поновно плаћање ових надокнада и такси у процесу легализације објеката, не може се другачије схватити него као политички мотивисани акт којим се крше елементарна права, као и врши притисак ради исељавања преосталих Срба који су остали да живе у сеоским подручјима након протеривања 1999. године и погрома 2004. године.

Сигурно да власти тзв Републике Косово неће порушити толики број објеката који је у власништву Срба, јер би то био лош политички потез, али оно што ће се сигурно десити је да ће кренути у рушење једног броја илегално изграђених објеката као би се остали грађани “дисциплиновали“ и приморали на легализацију и плаћање надокнада ради легализације а који су већ једном платили.

 

Такође, за све оне који нису у могућности да одмах плате ове надокнаде, то ће се третирати као дуг према тзв држави Косово. Овај принцип “дисциплиновања“ и плаћања неких непостојећих и туђих рачуна, који су углавном паушално дати а које су у већини случајева направљени од стране узурпатора српских кућа, станова и локала већ је примењен у случају успостављања наплате електричне енергије у покрајини.

Држава Србија мора да реагује

Имајући у виду сва законска решења и начин вођења процеса легализације илегално изграђених објеката на Косову и Метохији, није тешко закључити које су крање намере властодржаца у Приштини, као и које последице овај процес може проузроковати. То је прикривање или легализација рушења и уништавања објеката који су у власништву Срба, а које је извршено од 1999. године па до данас, као и рушење објеката који до данас нису срушени или стављање њихових власника у својеврсно дужничко ропство од стране квази државе Косово. Имајући у виду да је овај процес без преседана подмакао, а да надлежни и одговорни органи државе Србије по овом питању нису ништа предузели, крајње је време да се овом питању озбиљно и хитно посвете, јер свако закашњење и неадекватно реаговање може имати ненадокнадиве и катастрофалне последице.

Драган Велић

СНВ Косова и Метохије / Срби на окуп

Грачаница, 05. 06. 2015. год.