Мајкл Кирби: Србија мора да уради свој домаћи задатак

majkl-kirbi-aleksandar-vucic-1Србија има политичку подршку Вашингтона у процесу интерграција, али прво мора да уради свој домаћи задатак, изјавио је амбасадор САД у Београду Мајкл Кириби.

 

„Када ме питате да ли је подршка безусловна, морам да вам кажем да желимо да вас подржимо али и ви морате да урадите свој домаћи задатак, што подразумева напредак у владавини права, борби против корупције, стварању ефикаснијег и бржег правосуђа као и у решавању одређених питања са Косовом. То је оно што и сами знате“, рекао је Кирби за РТС.

Према његовим речима, САД не траже од Београда да нарушава или да нема односе са Москвом.

„Сматрам да је Србија окренута Западу у смислу да тамо људи одлазе да раде, да се образују. У погледу стила живота, Србија је западна земља али има и своје источне, православне корене, значи није или-или“, оценио је амбасадор.

Коментаришући прошлонедељну посету премијера Александра Вучића САД, Кирби је оценио да је она била успешна не само у политичком већ и у економском смислу.

„Џенерал електрик, који производи различите ствари, од медицинске опреме, преко ветро-турбина, авионских мотора и још много тога, одржаће већ 11. јуна састанак са српским компанија које желе да производе делове за њих. Дугорочније гледано, може доћи до озбиљније сарадње са компанијом ‘Фрипорт’, која ће ове године уложити скоро 19 милиона долара у истраживање и развој производње бакра у Србији. Можда ће ове године направити и неки озбиљнији уговор са топионицом у Бору“, навео је Кирби и додао да „постоје ствари које се могу урадити брзо али и оне за које је потребно време“.

(Бета)