Усташама и даље исплаћују пензије

ustaski zlocin

На писмо центра „Симон Визентал“, недавно упућено хрватској влади у којем апелује да се укину пензије усташама, до данас нико из кабинета Зорана Милановића није реаговао.

Огласио се само бивши хрватски председник Стјепан Месић који тврди да пензије примају само домобрани, али не и припадници усташких формација. Месић се осетио прозваним јер је у октобру 1993. када је Сабор озаконио те пензије, био његов председник. Чињенице говоре супротно. Већ пуне 22 године повлашћене пензије у Хрватској примају припадници свих војних формација НДХ, а данас је таквих 9.000.

Армија пензионера

Хрватски завод за мировинско осигурање пописао је број корисника усташко-домобранских пензија и иако се очекивало да их не буде више од 6.000, њихов се број 1999. попео на чак 34.090, а од тада је почео да пада, али све до 2009. прелазио је 20.000.

У Хрватском пензионом заводу немају податке колико је међу тим Павелићевим војницима и бивших усташа али су потврдили да су их све ове године одобравали на основу потврде коју издаје Државни архив, исказа сведока или уверења ветеранских организација које окупљају бивше домобране и усташе.

Закон од њих не тражи да праве разлику између домобрана и усташа јер и једни и други имају право на повлашћене пензије. У делу којим је тадашња Влада у Загребу образлагала потребу доношења таквог закона истиче се следећи разлог:

„Будући да су припадници хрватске домовинске војске у Другом светском рату директно учествовали у стварању хрватске државе, постоји оправдани државни разлог да нова суверена Хрватска њима призна права из пензионог и инвалидског осигурања“.

Та права нова Хрватска истовремено је ускратила бившим јасеновачким логорашима, али и десетинама хиљада српских пензионера из последњег рата који су пребивалиште имали у бившој Крајини. Овој последњој категорији Хрватска и данас дугује вишегодишње пензије, које им у ратном периоду није исплаћивала, правдајући ту отимачину бесмисленом тврдњом да су у том периоду власти у Книну исплаћивале те пензије.

М. Рокнић – Вести