САРАЈЕВО ТРЕСЕ „ПАПСКА ГРОЗНИЦА“

papa i kinez

Сарајево тресе туристичка грозница уочи доласка папе Фрање у Босну и Херцеговину. Из Организациног одобра тврде како ће Сарајево у суботу угостити скоро 65.000 верника из земаља региона, али и света, а највеће занимање је за мису коју ће папа предводити на стадиону Кошево.

Папа је уочи посете почетком ове недеље послао видео поруку становницима Босне и Херцеговине у којој је поручио да долази „као „брат и гласник мира“.

 

Српску јавност посебно занима шта ће папа Фрања рећи о канонизацији кардинала Алојзија Степинца, за коју лобира Хрватска.

Босански медији извештавају о еуфорији која влада у Сарајеву уочи доласка папе. Асја Хаџиефендић-Мешић, портпаролка Туристичке заједнице Кантона Сарајево, казала је за агенцију Патрија да се највећи број верника очекује из БиХ, Хрватске, Македоније, Италије и Шпаније, као и Србије из које би требало да стигне неколико хиљада људи.

– Тренутно, хотели са четири и пет звјездица су попуњени, док у хостелима и хотелима ниже категорије још увек има места. Туристичка заједница регистровала је 8.800 кревета у Кантону Сарајево. Пуни смо оптимизма, јер је овакав догађај охрабрујући за туризам Сарајева“, казала је Хаџиефендић-Мешићева, а преноси Радио Сарајево.

Сувенири са ликом папе преплавили су улице Сарајева. Има их разних, од шоља са ликом поглавара Римокатоличке цркве до разних магнета за фрижидере са симболима његове посете.

Оно што је посебно занимљиво је да се у радњама и на уличним тезгама поред свих привезака и мајица са ликом папе Фрање продаје чак и флаширана вода под називом „Света вода“. Продавци кажу како је велики број грађана Сарајева и туриста заинтересован за куповину ових сувенира и да потражња расте како се приближава папина посета.

Папа Јован Павле ИИ боравио је у Сарајеву 1997. и Бањалуци 2003, док Бенедикт XВИ, који је на челу Ватикана био пре актуелног папе, није посећивао Босну.

Специјална столица за папу

У Цркви светог Јосипа у Завидовићима представљена је специјална столица коју је направила породица Хајдеровац, а коју ће поглавар Римокатоличке цркве користити током посете.

Више од хиљаду верника из Србије иде у Сарајево да види папу Фрању

БЕОГРАД – Више од хиљаду верника из Србије сутра ће организвано кренути у Сарајево, како би дочекали поглавара Римокатоличке цркве, папу Фрању који долази у посету верницима у Босни и Херцеговни, речено је данас агенцји Бета у Београдској надбискупији.

„Што се тиче Београдске надбискупије, пријавило се око 350 верника који ће кренути из различитих парохија које ми покривамо, али папу ће поздравити верници и из других надбискупија, Суботичке, Зрењаниске, па се очекује да ће у Сарајево кренути и више од хиљаду верника”, рекао је агенцији Бета свештеник Александар Ковачевић.

Он је истакао и да ће 80 младих из Београдске надбискупије присуствовати сусрету са папом Фрањом, у суботу у 18 сати.

„Представници младих свих надбискупија, не само из Србије, већ из целог региона имаће прилику да поздраве светог оца”, рекао је Ковачевић.

Папа ће 6. јуна у 9.00 ујутру слетети на аеродром у Сарајеву где ће му бити приређен свечани дочек.

Свету мису „за мир и правду” ће служити у 11.00 на олимпијском стадиону Кошево у Сарајеву. Очекује се да ће присуствовати 65.000 људи.

(Блиц-Бета)