У Сарајеву одржана јавна расправа на тему „Како укинути Републику Српску“ (ВИДЕО)

Трећа јавна расправа у Бошњачкој националној фондацији, чији је иницијатор и модератор мр Фатмир Алиспахић, носила је наслов „Како укинути Републику Српску?”, а у уводним питањима за дискусију потенцирана је чињеница да Пресуда Свјетског суда права и Пресуде Хашког трибунала суштински мијењају правни статус Републике Српске за коју сада међународне инстанце верифицирају њену геноцидну генезу, у име чега је укидање Републике Српске демократски и антифашистички императив.BNF Kako ukinuti rs У Сарајеву одржана јавна расправа на тему ,,Како укинути Републику Српску (ВИДЕО)

На жалост, као и на претходне двије расправе, које су носиле наслове „Бошњаци под великосрпском окупацијом” и „Да ли су Бошњаци сигурни у дејтонском миру?”, била је очита медијска блокада, што значи да ни један једини медиј у Сарајеву није сматрао важним то што се на једној јавној адреси расправља о укидању Републике Српске. Сарајевски медији су се тако, рекао је Алиспахић, промовирали као чувари Републике Српске и скривачи истине о нужности и важности укидања ентитета који је пресуђен за геноцид.

Уводничари на сесији су били Свен Рустемпашић, Мусадик Бороговац и Суад Куртћехајић, који су представили низ доказа и могућности за поретање процеса за укидање и назива и ентитетске структуре Републике Српске, а сесију је отворио један од оснивача и предсједник Бошњачке националне фондације Хако Дуљевић.

Свен Рустемпашић је у уводном излагању објаснио да у Уставу РБиХ нису постојали механизми који би оправдали двоентитетску подјелу и прихватање Републике Српске, те да тај чин свакако нема покриће у легитимитету и легалитету, али да се настоји преко суспензије Устава РБИХ и наметања дејтонских рјешења учинити трајним. Пресуда пред Свјетским судом права из 2007. године, по мишљењу Рустемпашића, није изгубљена већ је добијена, и треба тражити њену реализацију.

Проф. др. Суад Куртћехајић, који је у протеклих пола године предводио битку за поврат наше Суторине, у једном дијелу свога излагања осврнуо се и на корумпиране бошњачке елите које су спремне продавати државне и штитити туђе интересе. Професор Куртћехајић је говорио о модалитетима да се укиде назив Република Српска и преструктуира дејтонско двоентитетско уређење.

У динамичним и конструктивним дискусијама преовладало је мишљење да су највећи проблем бошњачког народа корумпиране политичке и академске елите које немају снаге да носе патриотске пројекте. Речено је да нам однекле увијек потурају „тројанске коње” који наводно заступају наше, а реализирају великосрпске и великохрватске интересе. Тако је било везано за Попис 2013. када су из кампање под називом „Битно је бити Бошњак” поручивали да је „Попис био добар и успјешан за Бошњаке”, да бисмо сада сазнали да ће путем Пописа нестати 320.000 Бошњака. За кога су радили они који су обмањивали Бошњаке да је „Попис добар”, намјесто да гласно упозоре да је Попис планиран као наставак геноцида над Бошњацима? – било је једно од питања. Индикативно је да су исти људи који су Бошњаке увукли у геноцидни Попис, недавно минирали и поврат Суторине. Речено ја како ће откривање ове истине бити једна од наредних тема на јавним расправама са Фатмиром Алиспахићем које се организирају у Бошњачкој националној фондацији.

Закључак расправе на тему „Како укинути Републику Српску?” био је да ће проф. др. Суад Куртћехајић формирати екипу која ће под кровом Бошњачке националне фондације пред међународним правосудним инстанцама покренути процесе за укидање Републике Српске.

преузето са: http://bosnjaci.agency/