ЂОНОМ У ГЛAВУ – Досад најбруталнији обрачун с настраним (геј) активистима на улицама Москве (Видео)

moskva pederi

Руска полиција је данас ухапсила неколико геј активиста који су покушали да организују геј параду у центру Москве, упркос забрани одржавања, известио је AФП.

Полицајци су ухапсили активисте, од којих је један покушао да развије заставу дугиних боја, и убацили их у комбије који су чекали, док је око 30 учесника контрамитинга у камуфлажној опреми напало активисте, гађајући их јајима.

Неколико националиста, учесника контрамитинга, такође је ухапшено, а целом догађају присуствовала је већа група руских и међународних новинара.


– Најбруталније хапшење на Московској паради икада! – написао је водећи руски геј активиста Николај Aлексејев на Твитеру уз фотографију из притвора, наводећи да му је, приликом хапшења, највероватније сломљен прст на левој руци.


Aктивисти за права геј популације инсистирали су да данас одрже скуп, иако га је суд у Москви прошле седмице забранио, навела је француска агенција.


Градске власти Москве нису дале никакво објашњење за забрану геј параде, али таква одлука није представљала изненађење за организаторе, будући да је њихов захтев за одржавање параде одбијен сваке године од 2006, кад је први пут предат.

 

 

– Ово је најбруталније хапшење на московском прајду икада – написао је на свом профилу на Твитеру један од организатора скупа Николај Aлексејев.


Сваки пут кад су геј активисти покушали да одрже неки јавни скуп, московска полиција би их брзо растерала.


Протести хомосексуалаца су у Русији ретки, а руски председник Владимир Путин је 2013. године потписао закон којим се забрањује ширење „геј пропаганде“ међу малолетницима.

Танјуг