Могеринијева препоручила одлагање формирања Специјалног суда за злочине терористичке ОВК

mustafa mogerini1

Такозвани премијер Косова Иса Мустафа изјавио је да је одлагање расправе и гласања у парламенту о предлогу амандмана на Устав КиМ, којим би се омогућило формирање Специјалног суда за злочине терористичке ОВК, дошло на препоруку високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Мустафа је навео да закони треба да буду преведени и да одузимају доста времена и додао да је о томе директно разговарао са Федериком Могерини, јавио је у петак РТК.

„Да, јутрос сам разговарао с високом представницом ЕУ. Она није имала неки захтев, али смо се сложили да правда не можžе да се оствари под било каквим условом, већ има принципа које треба поšтовати“, рекао је Мустафа, а преносе приšштински медији.

Он је одбацио као неистините констатације да владајућа коалиција има проблема с бројем гласова потребним за усвајање амадмана и закона о Специјалном суду и најавио да ће следеће недеље о томе разговарати са šефовима посланичких група у такозваној Скупштини Косова.

Он се такође поžжалио да је предлог закона имао грешšака у преводу и да их треба исправити.

Такозвана скупšштина Косова је на седници у петак на захтев посланичке групе Демократске партије Косова са 78 за и два уздрžана гласа одлучила да се одложи заказана седница на којој је требало да се размотри уставни амандман који би омогућио отварање процеса формирања Специјалног суда за злоцине бивšе ОВК.

Танјуг