Зоран Стијовић шеф аналитике ДБ: Шпијуни ДБ данас угледни политичари, црквени великодостојници…

Сарадници државне безбедности о којима су поверљива документа нестала из службе данас су активни политичари, привредници, професори и црквени великодостојници… и чине паралелан центар моћи који утиче на политичке и економске токове, открива за „Блиц“ Зоран Стијовић.

Зоран Стијовић

– Регистри сарадничке мреже у централи ДБ и по регионалним центрима су уништени и склоњени одмах након Петог октобра. Тадашњи сарадници су сада политичари и привредници, који представљају државу у држави и све раде зарад својих инртереса. Свуда су распоређени у политици, привреди, правосуђу, универзитетима, медијима, па и у Цркви – каже за “Блиц” Зоран Стијовић, некадашњи припадник ДБ који је истражио уништавање и склањање документа тајне службе о чему је детаљно сачинио извештај. Стијовић је водио истрагу и против Радомира Марковића и других челника ДБ због изношења досијеа лидера ДОС-а и Отпора.
Са уништавањем регистра сарадничке мреже, како је Стијовић у извештају од 15. марта 2001. утврдио, почело је већ 6. октобра 2000. Тадашњи шеф ДБ Радомир Марковић тог дана шаље депешу број 3210, у којој наводи “неопходно је извршити селективни увид у документацију, а њено чување, односно уништење непотребне, реализовати сходно правилима”.

 Професори са Правног факултета и познаваоци Оливера Aнтића, садашњег саветника председника Србије и председника Комисије за помиловање, кажу да би регистар сарадничке мреже могао да објасни његову посету Радомиру Марковићу у Забели. Када је Aнтић протерао професоре Правног факултета који су се противили режиму Слободана Милошевића, сви слободни медији су тада објавили да је Aнтић слао досијеа појединих професора ДБ-у. Као што је познато, Aнтић је од свих затвореника који су тражили помиловање посетио само бившег шефа ДБ осуђеног за пет убистава: Ивана Стамболића и четири члана СПО на Ибарској магистрали

Вук З. Цвијић – Блиц, новембар 2011.г