НАТО брутално убија цивиле – на данашњи дан 1999.

??????????

На данашњи дан НАТО агресије 1999. године:

БЕОГРАД – Деца Дејана (5) и Стефан Павловић (8) и 29-годишња Биљана Момчиловић погинула су у среду у нападу НАТО авијације на Раљу код Сопота. У Ургентни центар су примљени тешко повређени Бранислава и Владимир Павловић, родитељи погинуле деце и Љубинка Ивановић.

Напад на ово место догодио се у среду око 23.15 сати. У то време гађана су подручја приградских насеља Макиш и Остружница, као и рејон Бубањ потока.

Авијација НАТО испалила је на Београд и шире подручја града 53 пројектила. Један пројектил НАТО авијације погодио је у четвртак око 02.00 часа зграду Југоимпорта СДПР на Новом Београду. Ракета није експлодирала, а припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије су блокирали прилазе згради која се налази у Булевару уметности, у непосредној близини амбасаде НР Кине коју је НАТО агресор ракетирао 7. маја.

Више снажних детонација чуло се у четвртак и из правца Батајнице. Сведоци наводе да је из тог подручја одјекнуло чак осамнаест изразито јаких експлозија.

УЖИЦЕ – Авијација НАТО у четвртак у 11.55 са четири пројектила гађала је телевизијски и поштански релеј на брду Забучје код Ужица.

ЋУПРИЈА – НАТО авијација је у четвртак од 09.25 до 09.40 часова испалила више од 10 пројектила на фарму пољопривредног добра „Добричево“, око четири километра удаљену од Ћуприје.

НИШ – У четвртак, у један час и 45 минута авиони НАТО алијансе поново су се окомили на северозападну индустријску зону Ниша, и тада је десетак изузетно разорних детонација потресло читав град и околину.

Око 03.00 часа непријатељски авиони су поновили напад на исте делове Ниша.

КУРШУМЛИЈА – НАТО авиони су се, у до сада најжешћем нападу на Куршумлију, обрушили у четвртак на приградско насеље Марковићи.

Напад је трајао од један до четири часа после поноћи, и за то време је испаљено око 30 пројектила. Према првим информацијама жртава и повређених нема.

КРАЉЕВО – Један пројектил НАТО пао је у четвртак у два сата и двадесет минута у село Вранеши, петнаестак километара удаљено од Краљева. Пројектил је експлодирао на ливади тако да није причино већу материјалну штету.

ЗРЕЊАНИН – У прелету авијације НАТО алијансе, у четвртак око два часа, један пројектил је пао близу железничке станице у Лукићеву, у близини Зрењанина. Пројектил није експлодирао, али је пруга оштећена због чега је прекинут железнички саобраћај од Зрењанина према Панчеву.

ВАЉЕВО – У селу Рабас, десетак километара удаљеном од Ваљева, надомак Бранковине, у среду у 23.18 сати, један пројектил НАТО авијације пао је на ливаду земљорадника Томе Симића.

Десетак минута раније два пројектила на испаљена су и на планину Маљен и у ширем рејону Дивчибара, чије су се снажне детонације чуле и у тридесетак километара удаљеном Ваљеву.

ПРИШТИНА – Три лица су погинула а два су рањена у НАТО бомбардовању села Ђелекаре и Горња Будрига у општини Косовска Витина. Авијација НАТО са два пројектила бомбардовала је та села у среду око 22,45 часа. Материјална штета се утврђује.

У четвртак, петнаест минута по поноћи једним пројектилом ракетиран је реон села Битиње у општини Штрпце.

НАТО авијација је у четвртак око 9,50 часова поново бомбардовала околину Приштине.

Са два пројектила гађан је магацин ТП „Грмија“ у мест Лебане. Погинулих и повређених нема, а материјална штета је велика.

Нешто после 09.30 часова, такође, са два пројектила гађана су села Верић и Тучеп у општини Исток.

БОР- Авиони НАТО су у четвртак око 09.30 сати по седми пут бомбардовали циљеве у Бору. Током полусатног напада чуло се десетак снажних детонација. Мета напада је било складиште „Југопетрола“ на Златинском путу које је у претходним бомбардовањима у потпуности уништено.

Највећи број полетања у последња 24 часа

БРИСЕЛ – Авијација НАТО је у последња 24 часа извршила највећи број полетања, 741, од почетка ваздушних операција у Југославији, 24. марта, саопштила је у четвртак Алијанса.

Од 741 полетања, 308 авиона је извршило нападе, како се истиче у том саопштењу

НАТО брутално убија цивиле

ЊУЈОРК – Бивши амерички председник Џими Картер сматра да су ваздушни напади на СР Југославију контрапродуктивни, наглашавајући да у њему страдају цивили. У тексту који је у среду објавио „Њујорк Тајмс“, Картер ј оценио да је „одлука да се нападне цео народ контрапродуктивна“.

– Наше уништавање цивила је сада постало бесмислено и веома брутално – додаје Картер наводећи као пример штете које су проузроковале касетне бомбе.

Картер је рекао да 25.000 полетања НАТО-а и 14.000 пројектила и бомби бачених на Србију не представљају јасне показатеље о успеху Алијансе у том конфликту.

Кориштена архива „Гласа јавности“

Восток.рс