ВУЧИЋ У ТИРАНИ: Мотивисаћемо наше грађане да долазе у Тирану и обрнуто

vucic-rama-tirana

Aлбански премијер Еди Рама изјавио је да се данас пружа могућност Aлбанцима и Србима да за добробит својих земаља и читавог региона ураде оно што су Немци урадили за себе после Другог светског рата.

Рама је то рекао у заједничком обраћању новинарима са премијером Србије Aлександром Вучићем.

Рама је српском премијеру пожелео добродошлицу, истакао да се нада да ће оставити добар утисак на њега и да ће после тога Вучић моћи својим сународницима да каже да могу слободно да долазе у Aлбанију, нарочито у време лета.

– То што имамо различите ставове око неких ствари не значи да нисмо свесни чињенице да две земље играју значајну улогу у очувања мира – рекао је Рама.

Он је рекао да верује да ће заједно успети да унапреде односе и даље спроводе агенду за регион без граница, те да ће допринети уклањању баријера у трговини, култури и науци.

– Надам се да ћемо заједно кренути даље на путу ка ЕУ – рекао је Рама.

– Имамо много тога заједничког што може да допринесе напретку наших земаља – рекао је албански премијер.

Aлександар Вучић стигао је у званичну посету Aлбнији, а сусрет два премијера у палати Бригада је други билатерални сусрет Вучића и Раме, али је реч о првој у историји посети једног председника Владе Србије албанској престоници.

Вучићу је испред палате, у којој се одржавају званични разговори, приређен свечани дочек, уз интонирање химни две државе и смотру гарде, а дочекао га је Рама.

Како је јавио репортер Б92, Тирана је потпуно блокирана због посете српског премијера. Возило у коме су били Вучић и његова пратња спроведено је од аеродрома кроз град уз високе мере обезбеђења и пратњу војног хеликоптера, а на сваких 50 метара стоје полицајци.

Састанак са Рамом почео је нешто  пре 12 часова, а Вучић ће након тога разговарати и са председником Бујаром Нишанијем, затим председником парламента Иљиром Метом и градоначелником Тиране Љуљзимом Башом.

Танјуг