Такозвани шиптарски министар са Косова у посети Бујановцу и Прешеву

БУЈАНОВАЦ – Такозвани Министар просвете, науке и технологије Косова, Арсим Бајрами данас је у Бујановцу и Прешеву разговарао с тамошњим политичким представницима Албанаца, и посетио основне школе „Сезаи Сурои“ и „9. мај“.

Бајрами је у Бујановцу разговарао с председником Националног савета Албанаца, Јонузом Муслиуом, с председником Општине Нагипом Арифијем, и с народним посланицима Шаипом Камберијем и Ризом Хаљимијем, а у Прешеву је разговарао с председником Општине, Рагмијем Мустафом.

Бајрами је после разговора рекао да је потребно „квалитетније образовање по европским стандардима, са основама на бази толеранције, разумевања и узајамног поштовања“ и најавио подршку „остваривању квалитетнијег образовања у региону“.

Посланик Покрета за демократско деловање ; у Скупштини Србије, Шаип Камбери изјавио је за Агенцију Бета да је у разговору с ткзв. косовским министром затражио да се проблеми у образовању на албанском језику у Бујановцу и Прешеву уврсте на дневни ред бриселских преговора влада Србије и ткзв. Косова.

„Разговарали смо о кључним темама у образовању, о недостатку уџбеника, наставним плановима и програмима, као и о признавању диплома (са приштинског универзитета) и затражили смо да се о овим темама разговара и у Бриселу. О признавању диплома се већ разговарало у Бриселу, али постигнути договор се у пракси споро примењује“, казао је Камбери.

Камбери је рекао да у основним школама на албанском језику у Бујановцу и Прешеву недостаје 50 до 60 одсто уџбеника, а у средњим школама нема ни једног адекватног уџбеника за наставу на албанском језику.

„Уџбеници који се користе у средњим школама у Бујановцу и Прешеву често се не користе нигде другде у Србији јер су то углавном уџбеници старији од 20 година, по старим наставним плановима и програмима, или деца немају никакве уџбенике и уче тако што хватају белешке на часовима“, казао је Камбери.

Он је рекао да се у исто време за све школе на српском језику на Косову без проблема допремају уџбеници из Београда по новим наставним плановима и програмима, због чега је косовском министру просвете предложио да се Приштина заложи за сличне услове за набавку уџбеника за албанске ђаке из општина Бујановац, Прешево и Медвеђа.

„Процедура да се од Министарства просвете из Београда добије одобрење за коришћење неког уџбеника са Косова је бирократска и дуго траје, а не би требало да има таквих проблема када је реч о уџбеницима који су слични по наставном плану и програму“, рекао је Камбери.

Арсим Бајрами је први ткзв. косовски министар у званичној посети Бујановцу, док је Прешево пре годину дана посетила и тадашња ткзв. министарка за европске интеграције Вљора Читаку.

(Бета)