Украјина – земља парадокса

fasizam1

Да ли можете да замислите земљу која се налази у географском центру Европе, из кога беже, истовремено и масовно, и Јевреји и православна свештена лица? И то без обзира што у тој земљи власт држе  не муслимански фундаменталисти, не ни борци „Исламске државе“, не ни косовско-албанска мафија, па чак ни група „Боко Харам“ која баца у ужас читаву Нигерију, већ премијер и председник који су направили „избор зa Европу“ и који су потписали Споразум о придруживању Европској унији! А осим тога, влада те земље је ојачана врло искусним страним кадровима који су пажљиво смештени у министарске фотеље, и који управљају из Сједињених Држава, Грузије, Литваније…

Али таква земља заиста постоји, и она се зове Украјина. Истина, прилично је сложено да се она назове и држава. Од државе су углавном остали државни симболи: грб, застава и химна. Председник се прави да он још увек нечим влада, премијер  се прави да је страховито запослен. И један и други никако да се уморе од понављања на све могуће начине да је код њих рат и да они ратују са терористима. И  још, обавезно натукну, да је то рат са Русијом. Ту скоро је украјински министар унутрашњих послова,  заједно са четвртим у истој календарској години министром одбране (много је тешко с кадровима!),  у „Фејсбуку“ уништио дивизију псковских десантника, целу оклопну бурјатску полицију и приде ростовску поморску флоту!

За то време економија те необичне европске земље полако, али сигурно пропада, одавно немају чиме да   плате дугове (сами баш тако кажу:  оно што смо позајмили нећемо враћати!). а најважније је да се успорени грађански рат наставља, и да је већ ушао чак и у породице.

Земљу напуштају сви: будући војници који неће да се боре, новинари над којима се врши истрага, обичан свет…

Захваљујући  историјским „победама“ кијевских власти националисти руше и освају православне храмове, а свештеници Украјинске Православне цркве Московског патријархата су   принуђени да заједно са породицама беже из земље, јер постоји истинска претња по њихове животе. По западној Украјини бандеровци су развили право тровање православних свештених лица. За заузеће   се припрема Свето-Успенска Почајевска лавра (тј. велики мушки манастир) у области Тернопоља,  основана још у 13. веку. Раскољници из „кијевског патријархата“ оштре зубе и на највећу православну светињу – Кијевско-Печерску лавру. На територијама  Доњецке   и Луганске Народне Републике намерно се гранатирају православни храмови.  Само у последње време је срушено 77 цркава и манастира. На земљу Украјине су дошли и сатанисти који приносе жртве баш у време православних празника.

Беже и Јевреји, а то је већ потпуно лош знак. Само 2014. је из Украјине отишло преко 5.000 израиљевих синова и кћери. У прва три месеца 2015. број Јевреја  који је напустио Украјину и седи на коферима, упоређен са   истим периодом прошле године, већи је за 215%. И то у земљи где су се као резултат преврата на највиша државно-административна  места сместили представници некада Богом изабраног народа – Порошенко-Ваљцман,  Јацењук-Бакаи, Тимошенко-Капитељман, Гројснам, Коломојски, Фељдман, Рабинович…  Рекло би се да би сада Јевреји у Украјини требало да се осећају баш добро. Ипак – не. Почела је сеоба. Зашто? Вероватно зато што су кроз хиљаде година историје јеврејског народа његови представници научили да врло  добро осете приближавање претње по своје постојање. Хистерично расположење у друштву,  хрпе оружја у рукама националиста и чланова казнених одреда који не подлежу ничијој контроли, скупоћа живота, све то заједно не може, а да не доведе до тога да изгладнели „патриоти“ који су већ осетили и крв, искоса посматрајући оне на власти, одлуче да траже оног последњег. Неће још дуго пролазити бескрајне  бајке о „руској терористичкој армији“ и страшном Путину. Путин је далеко, руску армију нису успели да примете чак ни преко сателита, а нешто мора да се једе, некако да се преживи. И онда ће да почну погроми Јевреја, почеће да се „пљачка опљачкано“… Порошенко и Јацењук ће успети да шмугну, а настрадаће обични Јевреји, који нису криви ни за шта, баш као што се то већ десило у Љвову  када је батаљон украјинских есесоваца  „Нахтигал“ зверски поубијао хиљаде „расно непуновредних“ . Тако да Јевреји почињу да размишљају да је боље да напусте Украјину пре него што буде касно.

Украјина се циљано претвара у територију хаоса са оружаним бандама које се по њој продуцирају, у којој су гаранције за безбедност, законитост и ред, као и људска права, постали празни звуци.

Олег ДОБРОСЛАВСКИ –ФСК