Нови инциденти у горњем, српском делу Ораховца (ФОТО)

orahovac1

Локална канцеларија ОЕБС-а у горњем, српском делу Ораховца, са чијих је врата скинута застава ОЕБС-а.

Група непознатих албанских младића je у ноћи између четвртка и петка (21./22.05.2015. год.), скинула и однела заставу ОЕБС-а са локалне канцеларије ОЕБС-а у горњем, српском делу Ораховца.

Локални српски радник канцеларије је одмах по пристизању на посао, у петак (22.05.2015. године) ујутру, о овоме известио своје претпостављене у Регионалној ОЕБС-овој канцеларији у Призрену, који су случај пријавили Полицијској станици Ораховац. Након извршеног полицијског увиђаја, представници ОЕБС-а су на локалној канцеларији поставили нову заставу ОЕБС-а, коју је истог дана по подне, око 15:00 часова, поново скинула и однела обесна и разуларена група албанских младића, која је при том успут, крећући се према албанском делу града, каменицама гађала и околне напуштене српске куће, поломивши стакла на прозорима кућа Живка Грковића и Јовице Шутаковића, као и на вратима локала Младена Ђорђевића.

Неки од малобројних преосталих Срба, који живе у овој улици, видели су починиоце овог инцидента, али су из страха од албанске освете, одбили да сведоче Косовској полицији, плашећи се да би сутра и њихове куће могле бити мете напада.

Српским грађанима, које је узнемирио овај инцидент, ствар је, што се тиче оштећених српских кућа, одавно јасна. Знају да после ломљена стакала на прозорима кућа, ради лакшег упада у њих и даљег уништавања, следи крађа преосталог покућства а можда и паљење исте, након чега се, готово редовно, на крају, појављује албански купац са ниском понудом цене за откуп овако руиниране куће, али их додатно забрињава и изненађује што је мета напада постала и просторија високе међународне организације, каква је ОЕБС, па се забринуто питају, чему ли се онда могу надати и шта убудуће могу очекивати, када је у питању заштита њихове безбедности.

Ораховац, 23.05.2015. год.

СРБИ НА ОКУП

orahovac2
Напуштена кућа Живка Грковића у горњем, српском делу Ораховца

orahovac3
Поломљен прозор куће Живка Грковића

orahovac4
Напуштена кућа Јовице Шутаковића у горњем, српском делу Ораховца

orahovac5
Поломљена стакла на прозорима куће Јовице Шутаковића

orahovac6
Поломљно стакло на вратима напуштеног локала Младена Ђорђевића