Едита Тахири: Косово добија телефонски код, захтев преко Аустрије

edita mare magare

Постигнут је напредак о проблему телекомуникација, навео је шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић након вишечасовних разговора са делегацијом Приштине у Бриселу.

Осим тога, Ђурић је истакао да неке детаље тек треба решити.

 

„Разговори су ишли добро о свим питањима која се не дотичу питања имовине и статуса Косова, а нешто теже кад год би се покренуле те теме“, рекао је Ђурић новинарима после разговора са делегацијом Приштине, коју је предводила ткзв. потпредседница косовске владе Едита Тахири.

Ђурић је навео да је постигнут договор о оснивању јединствене компаније која ће пружати услуге како за фиксну, тако и за мобилну телефонију на Косову, а да ће дотад мобилну мрежу на том подручју обезбеђивати Телеком Србија, коме ће бити враћена одузета опрема.

„Предстоји још једна рунда разговора док се не постигне коначни договор, а за то је пре свега потребно обезбедити несметан рад Телекома“, изјавио је он.

Сем тога, телефонски разговори између градова на Косову и градова у централној Србији наплаћиваће се као међуградски, а не међународни, а притом ће се бирати међуградски, а не међународни позивни бројеви, објаснио је он.

Када је реч о међународном броју за Косово, на коме је приштинска страна инсистирала, Ђурић је изјавио да је Тахири замолила делегацију Београда да Србија од надлежног међународног тела затражи позивни број за ту географску област.

„У овој фази ми о томе не можемо да разговарамо док не добијемо гаранције да ће истовремено са тим процесом Телекому Србије бити омогућена покривеност мобилне телефоније на целој територији КиМ“, истакао је Ђурић.

Он је истакао да је данас пре свега утврђен редослед потеза, а да ће на следећем састанку, који ће се одржати ускоро, бити утаначени детаљи.

Такозвана Министарка за дијалог у ткзв. косовској влади Едита Тахири изјавила је да Косово добија код телефоније и да ће захтев послати Аустрија

Шефица приштинске делегације Едита Тахири наводи да ткзв. Косово добија код телефоније и да ће захтев послати Аустрија и додаје да ће ткзв. косовски оператори сарађивати са онима из централне Србије, када је реч о ромингу са циљем смањења тарифе.

 

Тахири је за РТК рекла да су се радне групе Приштине и Београда усагласиле са елементима спровођења плана у вези питања која се тичу Телекома, као и да ће бити дозвољено „једној новој телефонској компанији на Косову да ограничено делује“.

Она је такође инсистирала да се не ради о новом оператеру телефоније с обзиром да се „он на Косову добија искључиво тендером“.

Према речима Тахири, радне групе Приштина и Београда су се сагласиле да се током овог месеца поново сретну у Бриселу и да током два дана заредом прецизирају сваки детаљ спровођења плана у вези телекома, како би потом о том питању разговарали и премијери.

Радне групе би требало да се поново састану како би разговарале о осигурању возила.

„О том питању сагласне су обе стране“, рекла је Тахири.

Данас наставак „техничког дијалога“ Београда и Приштине о телекомуникацијама, осигурању и „интегрисаном управљању прелазима“

Технички дијалог Београда и Приштине о питањима телекомуникација, осигурања возила и интегрисаног управљања прелазима биће настављен данас у Бриселу, а београдску делегацију предводиће директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 

Разговорима о питањима телекомуникације, поред Ђурића и представника Канцеларије за КиМ, учествоваће и директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Приштином Драган Владисављевић и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Републичке агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) и Телекома Србије.

Како је саопштила Канцеларија за Косово и Метохију, за среду, 20. мај, предвиђени су разговори о питањима осигурања возила, којима ће поред Ђурића и Владисављевића, присуствовати и представници Удружења осигуравача Србије.

У четвртак, 21. маја, представници Београда и Приштине разговараће о интегрисаном управљању прелазима, а у тим разговорима, осим Ђурића и Владисављевића, учествоваће и официр за везу при Мисији ЕУ у Приштини Дејан Павићевић и представници Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Управе царина и Републичког геодетског завода.

Сва три састанка делегација Београда и Приштине у оквиру ове фазе техничког дијалога, биће одржана у згради Европске службе за спољне послове.

(Танјуг)