Луначек: Испитати да ли је Никола Груевски уз руску подршку инсценирао оружане сукобе у Куманову

Ulrike-Lunaček

Посланици Европског парламента расправљали су данас на пленарном заседању у Стразбуру о актуелној ситуацији у Македонији, током које су изразили забринутост због политичке кризе у тој земљи и позвали ЕП да подржи Македонију на путу ка Европској унији.

Дебата је започета читањем изјаве високе представнице ЕУ за спољну политику Федерике Монгерини, у којој се наводи дубоко жаљење због скорашњих оружаних сукоба и погинулих у Куманову који се не могу посматрати као етнички сукоби, већ као дело криминалних група.

Дебата о Македонији у ЕП одржава се дан после састанка македонског премијера Николе Груевског и лидера највеће опозиционе партије Николе Заева у Стразбуру. Током десеточасовног разговора македонских лидера са европским комесаром Јоханесом Ханом и тројицом европских посланика није постигнут напредак у приближавању ставова две стране.

Европски посланици изразили су данас забринутост због дубоке политичке кризе у којој се земља налази и позвали све политичке актере у Македонији да покажу политичку одговорност.

Као позитиван помак ка враћању поверења у политичке институције оцењене су оставке двоје македонских министара и шефа безбедносне службе. Могућност да грађани, како на страни власти, тако и опозиције, слободно изразе своје ставове оцењене су као позитивне.

Представник највеће политичке групе у ЕП, ЕПП, Едвард Кукан позвао је Европски парламент да подржи Македонију на њеном путу ка ЕУ и додао да приступ ове земље Унији може бити најбоље решење растућих проблема у Македонији.

„После трагичних догађаја у Куманову видимо колико ситуација у Македонији може бити опасна. Потребно је спровести независну истрагу о овим догађајима, као и аферама које потресају македонски политички врх“ изјавио је Кукан.

Словеначки посланик Иво Вајгл заложио се за то да се што пре обнове преговори са Македонијом, као и решавање „апсурдног“ македонско-грчког спора око имена.

„Нажалост у току ове дебате морамо расправљати и о неким другим темама. Етничка борба у Куманову и гранични проблеми типични су за овај део Балкана, у питању је исламски шовинизам. Македонија је под великим утицајем Русије“, изјавио је Вајгл.

Аустријска посланица Елрике Луначек изјавила је како је шокирана убиствима у Куманову.

„Мора се спровести независна истрага о томе шта се тамо догодило. Морају се испитати оптужбе да је Никола Груевски, уз руску подршку, инсценирао оружане сукобе“, изјавила је Луначек.

Европосланици позвали су да се што пре одблокирају приступни преговори са Македонијом. Током дебате су указивали на то да ова земља већ десет година стагнира у европским интеграцијама и да је нормално да се у тако дугачком процесу изгуби политичка равнотежа.

(Бета)