„Пријатељи“ Србије у Бриселу

БРИСЕЛ – Скуп шефова дипломатије чланица Европске уније посвећен Србији, на коме ће учествовати премијер Aлександар Вучић показаће да процес приступања Србије ЕУ  има широку подршку, оцењују Танјугови дипломатски извори у Бриселу.

Свих 28 чланица потврдило је да ће њихови министри или државни секретари учествовати на састанку “Пријатеља Србије” који су организовала министарства спољних послова Aустрије и Италије, саопштено је уочи скупа.

„Овако широк одзив доказује да у ЕУ не само да нема ни једне земље која не жели да види Србију као чланицу, већ да постоји добра воља да јој се помогне на путу у Европу“, рекао је за Танјуг бриселски дипломата који је желео да остане анониман.

Замишљено је да састанак, који ће се одржати у хотелу Софител на једном од најлепших бриселских тргова, почне уводним говорима Aлександра Вучића, министра иностраних послова Aустрије Себастијана Курца и његовог италијанског колеге Паола Ђентилонија и да се настави неформалном дискусијом о европској перспективи Србије.

О важности која се у Бриселу придаје овом скупу говори и то што је због њега померен почетак министарског савета ЕУ посвећеног избегличкој кризи, који ће уместо у планираних једанаест сати почети у подне, а међу „Пријатеље Србије“ уврстио се и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Иако на формалном састанку министарског савета у понедељак неће бити дискусије о проширењу, главни циљ скупа у „Софителу“ је да припреми терен да се што пре отворе прва преговарачка поглавља, што Aустрија и Италија већ дуже времена заговарају.

Премијер Вучић је протеклих дана више пута рекао да већ у јуну, а најкасније у септембру очекује отварање неколико поглавља, а пре свега 23 и 24 (правосуђе и основна права) и 35 (нормализација односа Београда и Приштине), која имају примат у преговарачком процесу.

„Ја разумем да у ЕУ постоји замор од проширења, али је код српског народа присутан замор од стрпљења“, упозорио је Вучић у недавном интервјуу за РТС.

Европски званичници на питање о датуму отварања првих поглавља обично одговарају да очекују да ће се то десити „пре краја године“, избегавајући да се одреде прецизније, јер зелено светло за тај корак морају да дају свих 28 чланица.

Незванично, међутим, Тањуг сазнаје да је у начелу постигнута сагласност да се формална одлука донесе на министарском састанку у септембру, а да се конкретна поглавља отворе у октобру, са чиме је сагласна и Немачка, која је донедавно била резервисана по овом питању.

„Сутрашњи скуп представља добру прилику да министри незванично прецизирају позиције својих земаља како на јесен, када се отварање поглавља званично нађе на дневном реду, не би било непријатних изненађења“, казао је Танјугов дипломатски извор.

Он је подсетио да је пре три године, приликом додељивања статуса кандидата Србији, неочекивано искрсао проблем статуса румунске мањине, што је умало одложило одлуку.

„Мислим да су сви у ЕУ свесни да би даље одлагање отварања преговора, без обзира на повод, послало не само веома лошу поруку Србији, него и целом региону јер би нарушило кредибилитет процеса проширења“, рекао је он.

У Бриселу кажу да се лед који је у другој половини прошле године почео да се хвата због процене да Србија „вуче ноге“ у примењивању неких делова Бриселског споразума отопио након што је у фебруару после дуже паузе поново почео дијалог на високом политичком нивоу код високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Сем тога, кажу бриселски извори, Србија је последњих неколико месеци показала много добре воље да оно што је договорено примени, док је Приштина одложила спровођење неких ставки на које се раније обавезала.

И коначно, недавни Вучићев интервју за амерички Вол Стрит Џурнал у коме је недвосмислено рекао да је пут Србије у ЕУ неповратан развејао је сумње неких фактора да Србија калкулише са неким другим опцијама.

Стога ће сутрашњи скуп у Бриселу, премда неформалан, најавити да су у Бриселу коначно спремни да уваже све напоре који је Београд уложио да се европска перспектива Србије реализује, а када се поглавља најзад отворе, Србија ће ући у нову фазу интеграција.

Танјуг