Песме Богу и роду

pesmarica

„Реч Христова нека обитава у Вама богато, у свакој мудрости учите и уразумљујте себе: псалмима и славопојима и песмама духовним, у благодати певајући Господу у срцима својим“ (Кол. 3, 16)

„Појте Богу, појте;
појте цару нашему, појте;
Јер је Бог цар
од све земље, појте песму,“
(Псалам 4
6, 78)

Песмарица која је пред Вама представља небеску бисерницу изнизану од најлепших духовних песама коју је српска народна душа спевала Творцу Своме, Мајци Божијој, Светитељима Божијим и роду своме. Знатан број песама у овој песмарици припада Светом Владици Николају – распеваној лири Духа Светога и српском златоусту. Аутори осталих песама су српске богољубиве душе из наших дана и из времена богомољачког покрета. По свом садржају ова предивна песмарица је море јеванђелске мудрости, учитељ врлине и истинске вере, образац хришћанског живота и васпитања душе, учитељица богољубља, правдољубља и родољубља.

По свом обиму ова збирка духовних песама представља највећу, најразноврснију и најлепшу до сада објављену збирку у нашем народу. Као таква посвећена је оцу Антонију Маринковићу, монаху Христовом, духовном чеду Владике Артемија, сабрату манастира Светог Јована Крститеља у Љуљацима, богомољцу коме је Духовна Лира Светог Владике Николаја била друго Јеванђеље и особити васпитач душе. Сведок тога – његова Духовна Лира која је од свакодневног дугогодишњег коришћења доспела у стање потпуног распада. Користио ју је отац Антоније у свако време ван послушања, нарочито у празничне и недељне дане, на манастирским славама и саборима, на сваком месту и у свако време. Од Духовне Лире се није одвајао. Ако су руке биле заузете послушањем појао песме из Духовне Лире које је знао напамет. Таквих песама је било много. Незаобилазна и најчешће почетна песма је била: Благословен нек је час…

Заиста је реч Христова у оцу Антонију богато обитавала јер је у свакој мудрости учио и уразумљивао себе, пре свега у псалмима и славопојима и песмама духовним Светог Владике Николаја из Духовне Лире, у благодати певајући Господу срцем и уснама. Духовна Лира је била део његовог молитвеног бића, његово дисање, његов разговор са Богом, његова утеха, извор духовне снаге, мудрости и ведрине, јеванђелско поучавање, прогонитељ демона.

Знајући све ово с љубављу посвећујемо ову песмарицу оцу Антонију и приносимо је као воштаницу његовом гробу на дан његовог годишњег помена.

Упокој Господе са светима душу уснулог слуге Свога монаха Антонија. Даруј му Господе рајско насеље и да са Ангелима непрестано славослови Тебе – Васкрслог Спаситеља нашег. Амин.

 

Протосинђел Наум