Борис Тадић: Хрватска акција „олуја“ је имала легалност, али није имала и легитимност

Boris-Tadic

Бивши председници Хрватске и Србије, Иво Јосиповић и Борис Тадић оценили да су односи земаља бољи него пре деценију, али лошији него у време њихових мандата.

„Данас је на власти структура политичара која је у прошлости имала сасвим другачије политичко искуство. То што су они научили закономерно нас води у сукобе и неразумевања. У политици су речи дела. Речи могу да произведу велике проблеме и због тога би било врло важно водити рачуна о политичким порукама“, рекао је Тадић који је изразио наду да „неће бити поништено баш све“ на чему су радили Јосиповић и он.

Јосиповић се сложио да неодмерене изјаве штете али је оценио да укупна линија односа Хрватске и Србије позитивна од времена када су Тадић и он „оном помало изненадном шетњом Опатијом, започели један нови и другачији циклус међусобних односа“.

„Људи пуно више путују из једне у другу земљу, комуницирају, међусобно тргују, постоји културна размјена, а имамо и озбиљну правосудну сарадњу, чак и војну. Рекао бих да су односи у битноме бољи него што су били пред, рецимо, 7,8 или 10 година“, рекао је Јосиповић.

На питање како је могуће да лидер радикала и хашки оптуженик Војислав Шешељ толико уздрма односе Београда и Загреба, Јосиповић је казао да мисли да је „Хашки суд озбиљно погрешио када је Шешеља пустио без оних услова које је давао свим другим хашким оптуженицима, када их је пуштао“.

„Шешељ, који је симбол лоше политике и злочина, одједанпут се појавио на слободи и кренуо са својом реториком зла и мржње како је то чинио у време рата. Без обзира што он објективно не може угрозити Хрватску, то је код неких људи створило нелагоду, несигурност и страх“, рекао је бивши председник Хрватске додајући да су председници и владе две земље „разумно реаговали и спустили лопту на земљу“.

Говорећи о акцији Олуја Јосиповић је оценио да је то без сумње била „легитимна и легална акција за ослобођење територија али да је неспорно да је на жалост, у тој акцији је било и злочина“.

hrvatski vojnik u oluji maltretira srpsku staricu
Хрватски војник малтретира старицу у српском збегу

Тадић је казао да је акција Олуја „имала легалност, јер Хрватска је била независна држава“, али да се не слаже да је имала и легитимност „управо због злочина који су се догодили и због чињенице да српски народ више не живи на територији Хрватске у оном броју како је то било пре Олује“.

„То је промена историје, то је промена факата и културолошких збивања на простору Хрватске. Проблем је и начин на који се Олуја третира у хрватском друштву. С друге стране, и Србија мора да буде – ту мислим на политичаре и политичку елиту – способна да разуме хрватски проблем, да је Хрватска, као суверена и међународно призната земља, била суочена са унутрашњом побуном, да је та побуна имала регионалну и међународну димензију и да Србија није потпуно невина у свему томе“, рекао је Тадић.

Говорећи о проблему несталих Јосиповић је рекао да се још не зна судбина око 1.600 људи – и Хрвата и Срба, хрватских држављана и да се „на хрватској страни постоји веровање да у архивима у Србији, посебно војним, постоје подаци о томе што се догодило и где су покопани ти људи, али да нема довољно воље да се сви ти подаци нађу“.

„Не постоји ништа што нисам урадио да би се пронашла евентуална документација о несталим, али нема ништа горе него стално инсинуирати нечију кривицу јер иза тога стоји намера да се вратимо на почетак и то може бити заметак неких нових сукоба“, рекао је Тадић и додао да је имао „и лични надзор над читавим процесом и да на жалост, ништа нису нашли“.

(Бета)