Џон Кери посетио Русију како би „поставио ултиматум Путину“

Keri-i-Putin

Циљ посете државног секретара САД Џона Керија и његовог сусрета са руским председником Владимиром Путином био је постављање Русији ултиматума: капитулација по питању Украјине у замену за укидање антируских санкција, сматра политиколог Ростислав Ишченко.

„Конфликт у Украјини је, уствари, конфликт између САД и Русије. Исти конфликт је и у Сирији и са ЕУ у вези са санкцијама против Русије. Штавише, америчко руководство је много пута изјавило да је његов стратешки циљ смена власти у Русији и промена њене спољне политике. Према томе, ја не бих сматрао посету Керија као покушај да добије подршку од Русије у вези са решавањем конфликта у Украјини. Он је врло јасно рекао због чега је долазио. А долазио је због већ одавно познате позиције САД: ʼХајде ви капитулирајте, а ми ћемо у замену можда, некада, да укинемо санкције”, рекао је Ишченко у интервјуу за News Front.

Политиколог сматра да се после посете Русији шефа спољне политике САД припрема заоштравање ситуације на Украјини јер је „Десни сектор” поново почео да спроводи војне вежбе. Како је рекао, украјински председник Петар Порошенко раније изјављивао да ће се држати Минског споразума, док сада отворено говори да „договора нема и да је спреман да ратује”.

Према његовим речима, прича Порошенка и његових следбеника о мирном решавању конфликта у Украјини је „представа за публику”.

Руска Реч