ВУЧИЋ: „Ова пресуда свакако неће моћи да оживи Дражу Михаиловића“

SRBIJA PREMIJER KONFERENCIJA ZA NOVINARE

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је деоба на четнике и партизане непотребна и штетна за интересе државе, и поручио да су Србији више него икада потребни слога и јединство грађана, а не продубљивање вишедеценијских сукоба и подела.

Вучић је, коментаришући одлуку о рехабилитацији генерала Драгољуба Драже Михаиловића за „Данас“ онлајн, рекао да разуме да је та пресуда код неких изазвала одушевљење, а код других тугу и бес, али је нагласио да што пре то треба да превазиђемо, јер ћемо тиме бити „ближи победи пристојне, модерне и успешне Србије“.

„Ова пресуда свакако неће моћи да оживи Михаиловића, нити би га супротна начинила више мртвим него што јесте. Доста је било српских подела и крајње је време да са тим завршимо. Србија је једна, наша заједничка отаџбина, једна за све нас тако различите, и зато треба заједно да гледамо у будућност, а не да се делимо због прошлости“, истакао је Вучић.

Он је додао и да Србија мора да буде демократска, земља победа, која се поноси антифашистичким духом.

„Србија хоће и мора да буде демократска, Србија може да буде земља будућих победа, баш као што је побеђивала у Другом светском рату. Србија је једна од ретких земаља са истинском антифашистичком прошлошћу у овом региону, Србија се поноси својим антифашистичким духом данас и Србија ће умети да сачува и од свакога одбрани своју антифашистичку будућност“, закључио је Вучић.

Виши суд у Београду рехабилитовао је јуче команданта Краљевске војске у отаџбини генерала Драгољуба Дражу Михаиловића и вратио му грађанска права која су му одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946.

Судија Александар Трешњев рекао је да је суд усвојио захтев за рехабилитацију и поништио пресуду којом је Михаиловић 15. јула 1946. био осуђен на смрт, а два дана касније стрељан.

Суд је утврдио да је спорна пресуда донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога.

Танјуг