„СВИ ГА“ У СВЕТУ ХВАЛЕ: Вучић прво у Тирану па за Америку

aleksandar-vucic-edi-rama-10-11-2014-11

Председник Владе Србије путује 1. јуна у званичну посту Сједињеним Америчким Државама. Четири дана пре тога Вучић је заказао посету Тирани.

 

Вучић у Америку путује на иницијативу Вашингтона, а састаће се са америчким државним секретаром Џозефом Бајденом, сенаторима и конгресменима.

Уочи посете САД Вучић је у интервјуу за „Вол стрит џурнал“ навео да ту посету види као шансу да убеди Вашингтон да помогне Србији на путу ка чланству у ЕУ.

Говорећи о напорима Србије да се прикључи ЕУ, Вучић је рекао да „нема повратка“.

– Имам разочарења, и лична, и политичка када је реч о Европској унији. Али, мој посао је да водим рачуна о стратешки важним питањима за ову земљу – рекао је Вучић.

Карл Билт: „Вучићев одлазак у Тирану 27. маја државнички потез“

Бивши шведски премијер и шеф дипломатије Карл Билт изјавио је да је одлазак премијера Александара Вучића у Тирану вешт потез државника.

 

„Премијер Србије и Албаније на овај начин допринеће смиривању ситуације због немира у Македонији“, рекао је Билт у интервјуу за Блиц.

Он је оценио да ризик од преливања сукоба на југ Србије постоји, али да у овом тренутку екстремне албанске групе немаују подршку за тако нешто.

Вучић је недавно у Сарајеву рекао да ће путовати у Тирану како би се спречило понављање ситуација из Куманова, када су албански екстремисти извели терористички напад.

(Танјуг)