ПРАВОСЛАВЉЕ И ОТАЏБИНА СЕ НЕ БРАНЕ МРЖЊОМ И ПСОВКАМА

Logo SrbiNaOkup

Браћо и сестре, већ неко време смо суочени са појавом да се у при коментарисању саопштења СНО Срби на окуп и вести које преносимо користе непристојни израз из којих одише мржња. Стога сам дуго размишљао да ли и како да напишем текст о овој појави. На крају, сетивши се стихова песме Љубивоја Ршумовића, који се уче још у основној школи, схватио сам да повремено треба обновити градиво.

„Домовина се брани лепотом

и чашћу и знањем;

Домовина се брани животом

и лепим васпитањем“.

Неки су изгледа заборавили стихове ове песмице. Поједини посетиоци нашег сајта мисле да вулгарностима и псовањем појединаца и организација које раде против националних интереса штите отаџбину. На жалост они тиме раде управо супротно. Својим деловањем они их учрвшћују у њиховим антисрпким ставовима и усађеним предрасудама (да су национално опредељени само неписмени примитивци, хулигани и насилници, бусају се у прса, а немају појма о српској историји и сл.). Истовремено, овакве појаве саблажњавају оне који би се можда прикључили нашој праведној борби. Верујем да су многи чули реченицу: „Ја јесам против НАТО и ЕУ, али када видим ко се бори против њих буде ми мука.“ Заиста, неки чланови наше организације су се јавили да неће више посећивати сајт организације јер их поједини садржаји саблажњавају. Коначно, ствара се духовни немир код онога ко пише овакве коментаре, што га услед раздражености и мржње доводи до тога да размишља више о непријатељима отаџбине него о начину на који може допринети њеном бољитку. Тиме он пропушта прилику да своју снагу усмери ка нечему добром за свој народ, а његова душа постаје лак плен демона.

Такође је приметно да текстови који говоре о екуменистичким застрањивањима појединих архијереја СПЦ доводе до сличних коментара. ЕРП у егзилу је устала против екуменистичког застрањивања, стављајући истинитост православне вере испред мира у лажи. Наша је дужност да аргументовано разобличавамо ово застрањивање и молимо се Господу да се архијереји који су на странпутици врате истинитој православној вери. Остављајући непристојне коментаре нити доприносимо разобличавању њиховог јеретичког погубног учења, нити се молимо за њихово уразумљење. Ми као православни хришћани смо дужни да мрзимо грех, али да грешника посматрамо као болесног брата коме треба помоћ. Распаљујући ватру срџбе у себи потпадамо под утицај демона, а браћи на странпутици не помажемо.

Такође, таквим непримереним изражавањем само отежавамо рад нашег сајта „Срби на окуп!“, јер администратори неће имати времена за рад будући стално заузети брисањем непристојних речи и коментара који по начину изражавања нису на месту.

Приликом коментарисања текстова морамо се водити начелом – благе речи, јаки аргументи. Само тако можемо учинити нешто добро за своју отаџбину, православну веру, нашу заблуделу браћу и своје духовно узрастање. Ко се овога не придржава не чини никакво добро, иако тако мисли, већ саблажњава велики број православних хришћана, а непријатеље отаџбине и православља утврђује у њиховим заблудама.

др Душан Марковић – члан већа СНО „Срби на окуп“