Едита Тахири: Бриселски споразум увео Србе са севера КиМ у наше институције

Edita-Tahiri

Такозвана министарка за дијалог у ткзв. Влади Косова Едита Тахири изјавила је данас у јужној Косовској Митровици да дијалог из Брисела видљиво доприноси миру и стабилности у региону и помаже и Косову и Србији да се приближе ЕУ.

 

Она је изјавила да је дијалог у Бриселу између Косова и Србије дао резултате на многим пољима и да је помогао у побољшању живота грађана. Тахири је на регионалној конференцији жена која је одржана у јужном делу Косовске Митровице истакла да Бриселски споразум нарочито помаже интеграцији Срба са севера Косова што се може видети након одржавања локалних избора и почетку функционисања општина по ткзв. косовским законима.

Тахири је казала да је Бриселски дијалог помогао и помаже нормализацији односа између Косова и Србије истичући да је у многим областима између Србије и Косова успостављена међудржавна сарадња а као примере навела је трговину, слободу кретања грађана и интегрисано управљање границама.

Она је навела да су на северу Косова угашене „паралелне“ српске полицијске структуре и да су српски полицајци сада део ткзв. Косовске полиције, српске судије и тужиоци су у процесу интеграције у ткзв. правосудни систем Косова и цивилна заштита је у процесу гашења.

Тахири је казала да дијалог из Брисела видљиво доприноси миру и стабилности у региону и помаже и Косову и Србији да се приближе ЕУ.

Према њеним речима, захваљујући дијалогу из Брисела и предузетим реформама на терену, Косово ће у јуну потписати Споразум о стабилизацији и придруживању а очекују и визну либерализацију.

Парламентарке из Србије, иако је њихово присуство било најављено, нису присуствовале данас регионалној конференцији жена која је одржана у јужном делу Косовске Митровице.

Тахири је казала да су парламентаке из Србије које нису могле да дођу данас, обећале да ће доћи на следећи састанак.

Српске парламентарке одустале од учешћа на конференцији у јужној Митровици

Парламентарке из Србије, иако је њихово присуство било најављено, нису присуствовале данас регионалној конференцији жена која је одржана у јужном делу Косовске Митровице, уместо како је било раније најављено, у северном делу тог града.

Парламентарке из Србије али и представнице локалних самоуправа са севера Косова одбиле су учешће на конференцији јер су организатори, UN Women и Регионални женски лоби за Југоисточну Европу, уместо у северном конференцију организовали у јужном делу Косовске Митровице.

Наташа Мићић, чланица Регионалног женског лобија изразила је жаљење што је дошло до компликација да је данашња конференција, која је требало да се одржи у северном делу Косовске Митровице, премештена у јужни део града и да је тако дошло до измена и неке парламентарке, како је рекла, нису прихватиле да учествују на конференцији.

Организатори су за ову конференцију најавили учешће више од 10 парламентарки из Србије, међутим, нико од њих се није појавио на конференцији у јужном делу Косовске Митровице.

Међу највљеним панелистима били су Дијана Вукомановић, Дубравка Филиповски, Гордана Чомић, Аида Ћоровић и друге.

На конференцији такође није било већине најављених жена из локалних самоуправа са севера Косова, а догађају су присуствовале неке од жена из НВО сектора и медија. Организатори нису званично саопштили због чега је промењена локација одржавања скупа.

Данашњој конференцији присуствовали су између осталих норвешки амбасадор Јан Братху, заменик амасадора шведске амбасаде Горан Полсен, дипломатски представници, жене из цивилног друштва са севера Косова, ткзв. посланице из Скупштине Косова, градоначелник јужног дела Митровице и ткзв. министарка за дијалог у Влади Косова Едита Тахири.

На данашњој конференцији парламентарке из Србије и са Косова као и жене представнице четири српске општине са севера Косова требало је да дискутују о бриселском дијалогу представника Београда и Приштине и кључним проблемима са којима се сусрећу жене са севера Косова. То је и учињено али без парламентарки из Србије и већине жена представница локалне самоуправе са севера Косова.

(Танјуг)