ЗА ЗАПАД СУ ЗА ШИПТАРСКИ ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У КУМАНОВУ КРИВИ МАКЕДОНЦИ!

Teroristi_Kumanovo

После сусрета и разговора са премијером Македоније Николом Грујевским амбасадори САД, Француске, Италије, Велике Британије, Немачке и ЕУ, објавили су оштру поруку Влади у Скопљу коју је прочитао амерички амбасадор, Џес Бејли.

– Изразили смо нашу забринутост премијеру зато што његова влада није направила напредак у контексту оптужби на њен рачун произашлих из прислушкивања. Ово континуирано непредузимање деловања баца озбиљну сумњу на посвећеност Владе Македоније демократским принципима и вредностима евроатлантске заједнице – рекао је Бејли.

Тиме је, како је додао, нарушен напредак Македоније према чланству у ЕУ и НАТО.

Истовремено на сусрету су изражена очекивања која се односе на прислушкивање која откривају „неприхватљиво понашање“ и истакнуто је да су потребне адекватне политичке и правне мере за одговорне.

– Захтевамо од Владе да размисли о специфичним реформама, укључујући и интегритет изборног система, слободе медија, независности судства, слободе говора и заштите такозваног протока информација – прецизирао је амбасадор САД.

На крају заједничке изјаве наведена је потпуна подршка „демократском праву на удруживање грађана и мирне протесте“, уз апел свим укљученим у такве активности, да се уздрже од насиља – „то се односи и на демонстранте и на полицију“.

Поменута група амбасадора земаља Запада у уторак је два сата разговарала и са лидером албанске владајуће Демократске уније интеграција Алијем Ахметијем. После разговора Ахмети је избегао сусрет са новинарима.

СКОПЉЕ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“ –
М. СТАНЧИЋ