СРПСКЕ БЕЗБЕДНОСНЕ СЛУЖБЕ: Харадинај спрема напад на Митровицу

Даут Харадинај, рођени брат Рамуша Харадинаја, непосредно се доводи у везу са организовањем терористичких група на северозападу Македоније.

uck siptari albanija jutjub СРПСКЕ БЕЗБЕДНОСНЕ СЛУЖБЕ: Харадинај спрема напад на Митровицу

Опор мирис спаљених кућа ширио се јуче насљем Диво у Куманову, првог дана након уличног рата. Управо су то групе које су извршиле крвави напад током викенда у Куманову, гласе оперативна сазнања из извештаја српских безбедносних служби који је достављен Влади Србије.

Безбедносне службе наводе и да су, због повезаности албанских екстремиста у региону и њиховог заједничког циља велике Албаније, могући покушаји дестабилизације на југу централне Србије и српским срединама на КиМ по истом сценарију, због чега се предузимају одговарајуће мере.
„Екстремисти на подручју Косовске Митровице планирају да у наредним данима на северу КиМ изазову инциденте усмерене према радницима и згради Канцеларије за КиМ, која је у близини Ватрогасног дома“, сазнања су из извештаја.

Са нападима у Куманову доводе се у везу Хамди и Мирсад Ндрецај, бивши припадници ОВК и ОНА. Ослободилачка национална армија (ОНА) и Ндрецај су и званично преузели одговорност за догађаје.
„Под Харадинајевим непосредним утицајем су терористи чланови фамилије Ндрецај, међу којима је и Мирсад Ндрецај звани НАТО, затим Сами Укшини звани Сокољи, Бег Ризај. Међу члановима ове групе има и генерала ОВК који су својевремено деловали у дреничком региону и у то време били под директном командом Даута“, пише у извештају.

Даут Харадинај, према истом извору, „планира да у наредном периоду поднесе оставку на све политичке функције у братовој странци Алијанса за будућност Косова, укључујући и место посланика у Скупштини Косова и то због његовог наводног скорог кривичног процесуирања на Косову“.

„Оперативни подаци указују да су представници САД-а практично дали зелено светло македонској полицији за отпочињање антитерористичке акције у Куманову. Опет, такође се располаже подацима да је терористима благовремено јављено о отпочињању акције, што је за последицу имало жртве међу полицајцима… Ипак, македонске безбедносне службе не искључују ни могућност међународног утицаја, пре свега САД-а, којим ова влада (премијера Груевског) не одговара због исувише самосталног односа према Русији и Турској“, наводи се у извештају.

„Донекле је и изненађујуће одсуство реаговања Рамуша Харадинаја и Алијансе за будућност Косова на догађаје у Куманову. Са друге стране, Хашим Тачи је током последњих догађаја у Куманову заједно са албанским премијером Едијем Рамом боравио у албанском летовалишту Саранда“, прецизира се у извештају српских безбедносних служби који је јуче достављен Влади Србије.

Блиц