Непобедива војска

Русија је 9. маја обележила Дан победе над нацизмом највећом војном парадом у историји. Црвеним тргом је стројевим кораком марширало 16.000 војника међу којима су били и српски гардисти, док је више од 85.000 припадника оружаних снага узело учешћа у свечаностима широм највеће државе на свету. И поред позива на бојкот из САД и ЕУ велики број светских лидера је стигао у Москву, а Кремљ је показао да успешно пробија сваку блокаду наметнуту са Запада. Пропао је и покушај Вашингтона да промовише Украјину као алтернативу Русији у прослави Дана победе. Војна парада је била импресивна и на њој је приказано најмоћније наоружање и ратна техника, међутим тек после ње руски народ је показао целом свету своју непобедиву војску.

Највећа војна парада у историји

У Москву је на обележавање Дана победе стигло 30 лидера страних држава, међу којима су били и председник Србије Томислав Николић и председник Републике Српске Милорад Додик. Били су присутни и шефови држава ЗНД, лидери чланица БРИКС-а, укључујући кинеског председника Сји Ђинпинга, председник Кипра Никос Анастасијадис, грчки премијер Алексис Ципрас, чешки председник Милош Земан, премијер Словачке Роберт Фицо, кубански председник Раул Кастро, председник Венецуеле Николас Мадуро, председник Египта Абдел Фатах ел Сиси, председник Вијетнама Чионг Тан Шанг, председник Јужноафричке Републике Џејкоб Зума, председник Индије Пранаб Мукерџи, генерални секретар УН Бан Ки Мун и други. У Паради су учествовали војници из Јерменије, Азербејџана, Белорусије, Казахстана, Киргистана, Таџигистана, Монголије, Кине и Индије. Приказани су модели војне технике од чувеног тенка Т-34 из Другог светског рата до најновије оклопне платформе Армата. Укупно је продефиловало 16.000 војника, 194 јединице војне технике и 143 борбена авиона.

Москва слави

Откуцаји часовника на Спаској кули означили су почетак војне параде поводом 70 година победе над нацизмом. Свечаност је отворена уз звуке легендарне песме „Свети рат“ и проношењем  две заставе – историјског знамења које су припадници Црвене армије истакли на Рајхстагу 1945. године (Застава победе) и руске државне заставе, Црвеним тргом.[i] Заставу победе и државну заставу су носили најбољи војници 154. командантског Преображенског пука наредник Антон Михајлов и војник Дмитриј Садченко. Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу се прекрстио пре примања рапорта, а исто је учинио и врховни командант Владимир Путин. Први пут у историји учешће у свечаности су узели козаци. Српски гардисти су са Георгијевским лентама на грудима марширали Црвеним тргом. Потпуковник гардијског батаљона Владимир Вукајловић, рекао је да се осећају поносно. Према његовим речима, српски гардисти су добили похвалу од министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа. У свом говору, током параде, руски председник Владимир Путин се захвалио свим савезницима који су се у Другом светском рату борили против фашизма, истичући да су херојски отпор фашизму показали и Срби. Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је московска Парада победе, велики дан за Србију и српску војску и оценио је да је допринос Црвене армије победи над нацизмом био немерљив.[ii]

Окупирани Кијев тугује

Одлазак српских гардиста, Николића и Додика у Москву био је наравно успешан. Они су и поред претњи Запада урадили оно што је часно и праведно. Са друге стране планирани одлазак Ивице Дачића у Кијев 8. маја на обележавање „Дана сећања и помирења“ био је неуспешан. Украјинске власти су и поред снажне подршке САД и НАТО биле приморане на промену плана јер је одзив високих гостију из света био врло слаб. А Дачић је планирао да оде у Кијев и тамо се поклони свим жртвама Другог светског рата, дакле и џелатима и убијенима. Нешто слично је покушао Вучић у Јасеновцу опраштајући злочине усташким кољачима. Подсетимо се да је украјински парламент донео закон којим је изједначио комунизам и нацизам. Другим општим актом Врховна рада је изгласала привилегије за Украјинце који су се борили на страни нациста и који су преко тајне операције „Славуј“ почели да сарађују са ЦИА. У својству украјинског премијера Арсениј Јацењук је раније изјавио да је СССР извршио инвазију на Украјину и Немачку, а западна штампа је покушала да сакрије ову вест.[iii] Иначе, Дачићеву посету Кијеву је припремао амбасадор Раде Булатовић који се сумњичи да је као директор БИА део архиве предао Американцима. Неморална и нечасна акција Дачића „који је био спреман да путује до последњг момента“ и Булатовића је пропала али тек када су светски лидери отказали посету Кијеву.[iv] Са њима су туговали од НАТО пакта и ЦИА-е окупирани Кијев, Вашингтон и Брисел, јер поред свих пакости нису успели да угрозе прославу Дана победе у Москви. 

Русија је гарант мира у свету

Супротно овим изродима, Срби присутни у Москви имали су прилику да чују поруке руског председника који је данас заједно са другим браниоцима Новорусије највећи противник повампиреног нацизма. Путин је у Москви истакао да су поверење и јединство који су били заједничко наслеђе земаља које су се бориле против фашизма постале пример уједињења народа ради мира и стабилности. Управо су те вредности постале основа послератног уређења света. Биле су темељ ОУН. Формиран је систем савременог међународног права. Те институције су у пракси доказале своју ефикасност у решењу спорова и сукоба, додао је руски председник. Сведоци смо покушаја стварања униполарног света. Видимо како јача блоковско мишљење засновано на сили. Све то поткопава стабилност светског развоја, рекао је Путин. Неопходно је разрадити систем једнаке безбедности за све државе, систем адекватан савременим претњама, изгражен на регионалној и глобалној ванблоковској основи. Само тада ћемо осигурати мир и спокојство на планети, додао је руски председник.[v] И заиста Русија својом борбом спречава даље ширење америчке хегемоније и чува мир у свету.

Новорусија слави

Дан победе је свечано обележен и у Новорусији која је на првој линији одбране од новог нацизма. Парада победе у Доњецку је већ названа историјском. Свечаност је одржана упркос замеркама ОЕБС-а и западних држава и поред претњи Кијева. На Паради су учествовали сви родови оружаних снага Војске Новорусије: пешадија, артиљеријске и механизоване јединице, ракетне и јединице ПВО, полиција, припадници Министарства за ванредне ситуације и кадети. Данас славимо Дан победе – рекао је са говорнице председник Доњецке Народне Републике Александар Захарченко. По први пут у главном граду ДНР се одржава Парада победе уз учешће војне технике. Војници који учествују у Паради су били и у борби за Саур-Могилу, у Иловајском котлу и у борбама за ослобођење Углегорска и Дебаљцева. На овим местима украјинска артиљерија је бомбардовала цивиле и споменике Црвеној армији. „Обећавамо да ћемо заштитити вас и нашу земљу. Ветерани, сви становници Донбаса вам се дубоко клањају. Срећан Дан победе“, честитао је Захарченко.[vi] Тако је и Новорусија на коју НАТО армада спрема агресију прославила 70 година победе над фашизмом, поручивши целом свету да неће поклекнути у борби против нових нацистичких хорди које на њу шаљу Вашингтон и Брисел.

Бесмртни пук

После војне параде чак 12 милиона људи широм Русије је учествовало у акцији „Бесмртни пук“ (Бесмртна војска). Они су носећи слике својих славних предака учесника Другог светског рата преплавили улице руских градова. Грађани поносни на своје ветеране показују национално јединство и слогу, али и спремност да бране отаџбину до краја. Они се неће одрећи својих националних интереса зарад празних обећања и претњи Запада. И председник Русије Владимир Путин се прикључио овом маршу држећи у рукама портрет свога оца. „Мислим да је мој отац, као милиони обичних војника – а он је био обичан војник – имао свако право да иде овим тргом“, рекао је Путин новинарима на Црвеном тргу. Председник Русије је казао да је кампања почаст за пале војнике и цивиле, али, такође, симбол снаге Русије. Бесмртни пук сведочи да Руси памте погинуле у Великом отаџбинском рату, истакао је Путин и додао „То је знак да ћемо држати висок ниво који су они поставили. То говори и о нашој уверености у себе, уверености у нашу снагу и срећну будућност наше деце“ додао је Путин. Иначе свечаност „Бесмртни пук“ се одржава од 2012. године на иницијативу новинара из Томска чија је идеја била да се оживи сећање на велику победу из Другог светског рата.[vii]

И ево због чега је Русија непобедива. Њу брани Бесмртни пук који уједињује цео руски народ, све њихове славне претке и потомке у борби за слободу, правду и истину. Ево силе коју Запад никад неће моћи да победи.

Борис Алексић – ФСК
__________________________________________

[i] http://rt.com/news/257169-moscow-victory-parade-highlights/

[ii] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/najveca-parada-koja-je-do-sada-bila-70-godina-jubileja-i-prvi-put-da-vojska-srbije-ucestvuje-na-ovakvoj-paradi-u-ovolikom-broju/

[iii] http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/9428/

[iv] http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Dacic-Ombudsman-ne-treba-da-zadire-u-politicka-pitanja.sr.html

[v] http://rs.sputniknews.com/vesti/20150509/1786882.html

[vi] http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=73695&catnovosti=5&Parada-pobede-u-Donjecku—reportaza#.VVEntEYe0lk

[vii] http://rs.sputniknews.com/vesti/20150509/1801916.html