Графити УЧК на Леденој Стени

Aутор A. С. Извор Јужне вести | Ниш
уцк

Графит, како кажу читаоци, на Леденој Стени; Фото: ФБ

Неколико дана након оружаних сукоба у Куманову, на згради некадашњег “Житопромета” и у једном делу нишког насеља Ледена Стена исписани су графити некадашње Ослободилачке војске Косова.

Како јављају читаоци Јужних вести, графити су написани ноћас, а код Нишлија су изазвали бурне реакције.

Ниш добија булевар УЧК. Пишите о томе – написао је Никола Ж.

Aпелујем на вас да напишете да су се појавили графити УЧК. Обавестите јавност о томе – коментар је читаоца који се потписује као Теслин Навијач.

Графит на “Житопрометовој” згради је нешто мањи и делује да је написан у брзини, док је, како кажу читаоци, онај на Леденој Стени знатно већи.

уцк2

УЧК и на згради „Житопромета“; Фото: Фацебоок

У нишкој полицији кажу да су грађани спорне графите пријавили ноћас.

– Неколико минута после поноћи смо примили пријаве да је графит исписан на зиду у Улици Димитрија Туцовића на Леденој Стени. Радимо на случају и идентификацији починиоца – кажу у нишкој полицији.

У Одбору за људска права кажу да у најновијим графитима има елемената распиривања националне мржње и нетрпељивости.

Немогуће је да је неко дошао са Косова у Ниш да напише овај графит. То је равно томе да цунами погоди Крагујевац – каже Драган Ђорђевић из Одбора за људска права.

УЧК је иначе скраћеница на албанском језику за Ослободилачку војску Косова која је била присутна на Косову и Метохији крајем деведесетих.

Ова скраћеница је поново доспела у жижу јавности протеклог викенда, када су на униформама терористичке групе која је разбијена у Куманову уочени амблеми УЧК.