Терористи ОВК пуцају из снајпера; Током акције погинуло 8, а рањено више од 30 полицајаца

snajperista

Сукоби полиције и терористичких група у Куманову и даље трају. Хеликоптери и беспилотне летелице од јутрос надлећу град, а за сада је живот изгубило осам полицајаца, док је рањено више од 30, а страхује се да има још жртава. У граду се данас чују и сирене Хитне помоћи, преносе македонски медији, а од раног јутра се из појединих делова града поново чују пуцњи. Део града „Дивље насеље“ је и даље евакуисан, а полиција претреса кућу по кућу.

Македонски председник Ђорђе Иванов заказао је за данас седницу Савета за безбедност Македоније, на коју је позвао и лидере опозиционих партија.

По завршетку седнице која је заказана за 17.00 часова, председник Иванов обратиће се грађанима Македоније, преносе македонски медији.

Осим Иванова, чланови Савета су премијер Македоније Никола Груевски, председник Собрања Трајко Вељаноски, министри унутрашњих послова Гордана Јанкуловска, одбране Зоран Јолевски, шеф дипломатије Никола Попоски, те Вели Креци, Фљора Кадриу и Насер Сејдини.

На сједицу су позвани и председници опозиционих патрија Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев и Демокарске партије Албанаца Менхуд Тачи, те лидер чланице владајуће коалиције Демократске уније за интеграцију Али Ахмети.

12:25 – Осам погинулих полицајаца

Број погинулих полицајаца порастао на осам, јавља македонски Сител.

12.15 – У ТОКУ ЧИШЋЕЊЕ ТЕРЕНА, ЧУЈЕ СЕ СНАЈПЕРСКА ПУЦЊАВА

Полицијске снаге чисте терен у кумановском Дивљем насељу одакле се вије дим. Повремено се чују пуцњи, према извештајима медија, из снајпера припадника ОВК (УЧК) који пуцају на македонске снаге безбедности.

11:57 – ЗАТИШЈЕ У КУМАНОВУ, ПОГИНУЛО ШЕСТ, А РАЊЕНО 30 ПОЛИЦАЈАЦА

Током полицијске акције у разбијању терористичке групе у Куманову погинуло је шест полицајаца, а 30 их је рањено и налазе се у болници у Куманову и Скпљу.

Агенција МИА наводи имена погинулих припадника полиције: Жарко Кузмановски (32), Сашо Самоиловски(32), Ненад Серафимовски (28), Исамедин Османи, Бобан Ивановић и Горан Илиевски.

Према најновијим информацијама, тренутно се у Куманову не пуца, иако су се ноћас и јутрос чули пуцњи из аутоматског оружја.

Полиција је распоређена у граду, улице нису блокиране, саобраћај је нормализован и продавнице су отворене, преноси македонска новинска агенција.

Министарство унутрашњих послова Македоније јутрос је саопштило да су претходне ноћи хеликоптери надлетали Куманово у коме се чула спорадична пуцњава у насељу Дива.

Три полицајца повређена су јутрос у Куманову, гдје и дале траје окршај македонске полиције са терористима, јављају македонски медији.

Полиција проверава сваку кућу у Дивљем насељу, изнад којег се види црни дим, а чују се и сирене хитне помоћи.

Повређени полицајци пребачени су у болницу у Скопљу.

Ноћас је у Ургентном центру у Скопљу потврђено да је још један припадник МУП-а подлегао повредама које је задобио у окршају са терористичким групама у Куманов, преноси портал Мкд.мк.

Овим се број погинулих полицајаца повећао на шест. Дим куља из центра Куманова.

Председник Владе Србије Александар Вучић упутио је данас телеграм саучешћа председнику Владе Републике Македоније Николи Груевском, у коме се истиче да Србија осуђује све покушаје за дестабилизацију Македоније и региона.

Од јутрос се из неких делова Куманова поново чују пуцњи, јавља репортерка РТС – а

Хеликоптери и беспилотне летелице од јутрос надлећу Куманово, а чују се и сирене Хитне помоћи, преносе македонски медији. 

У Куманову, на северу Македоније, након целодневних оружаних инцидената полиције са наоружаном групом, релативно је мирно, али напето због спорадичних пуцњева из ватреног оружја који су се чули током ноћи и јутрос.

Министарство унутрашњих послова потврдило је јутрос да полицијска акција у кумановском Дивљем насељу, где је у суботу ујутру све почело, ипак још није окончана, јавила је агенција МИА.

И македонски медији потврђују да се и јутрос, након 28 сати може чути пуцњава, да су полицијске снаге и даље распоређене у насељу Дива, као и да из појединих кућа и даље куља густ дим.

У центру града ситуација је нешто мирнија, јавља РТС и влада уобичајена атмосфера за недељно јутро, неке продавнице раде, а неке не, и мање је људи на улицама него иначе.

Подсетимо, министарка унутрашњих послова Македоније Гордана Јанулоска синоћ је изјавила да ће полицијска акција трајати све док последњи терориста не буде неустралисан, и подсетила да је ситуација на терену и даље веома ризична.

У полицијској акцији у Куманову, која је почела у ноћи између петка и суботе  погинуло је пет полицајаца, а више од тридесет повређено, потврдила је министарка унутрашњих послова Македоније. Полицијске снаге покренуле су акцију против наоружане групе у Куманову.

Такође, због драматичне ситуације скопски Виз ер маратон, планиран за данас је, отказан, а очекује се саопштење Савета за безбедност Македоније.

На хладнокрвност, мир, уздржаност и на ненаседање на провокације апеловало је Министарство спољних послова Русије, амбасада САД, ЕУ и Мисија ОЕБС.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан је поручио да је дубоко забринут за стање у региону Куманова, рањене и погинуле.

Данас и сутра дани жалости у Македонији

Македонска влада је на ванредној седници касно синоћ донела одлуку да се недеља, 10. мај и понедељак, 11. мај прогласе за Дане жалости.

Дани жалости проглашени су поводом обележавања смрти припадника снага безбедности Министарства унутрашњих послова у јучерашњој полицијској акцији против наоружане терористичке групе у Куманову.

(РТС)