Томислав Николић изгледа више не жели да буде „енглеска краљица“

tomislav-nikolic-1408480139-553699

Председнику Србије Томиславу Николићу је досадила улога “енглеске краљице” и зато је решио да игра агресивније и активније на политичкој сцени, оцењују аналитичари.

Они сматрају да у том контексту треба посматрати сијасет његових неретко запаљивих изјава, све учесталије интервјуе, гласније критике на рачун министара у Влади и најаве о новој платформи за Косово чим се врати из Москве.

 

Неке од најновијих су “да мисли да ће најважнији услов за ступање Србије у ЕУ бити признавање независности Косова, али да Србија то неће учинити јер на такав услов не би пристао ниједан народ.

На то могу пристати само робови”, затим да би “пројекат Турски ток могао да обезбеди енергетску стабилност државе, али не и профит као што би то могао Јужни ток”.

Након отворених критика на рачун министара Зоране Михајловић и Ивице Дачића, и мимоилажења са министром Братиславом Гашићем, прекјуче је оптужио и министра полиције Небојшу Стефановића да му је угрожена безбедност због немара МУП-а према његовом “мерцедесу С600”.

 

– Јасно је да се Николић више не задовољава улогом “енглеске краљице”, која му није помогла, нити га је спасла од разних критика. Он сада покушава да подсети и премијера Александра Вучића и јавност да је у земљи најмање друга по функцији најпрепознатљивија политичка фигура, а да је био прилично потиснут.

Оно што сада ради још увек није отворени рат са Вучићем, али је све видљивија критика његових министара. Тензија и разлике између Николића и Вучића постоје, али то још није непомирљив сукоб већ више тактичко опипавање мишића . Јасно је ко је ту јачи, али очигледно је да ни Николић није толико неутицајан као што се то мислило или се некима чинило – каже за “Блиц” политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

(Блиц)