КЛЕВЕТА

??????????????????????

На сајту СПЦ појавио се памфлет пензионисаног Епископа Атанасија Јевтића „Стрмоглав монаха Артемија расколника и његове секте“. Слободан сам да из овог „писанија“ прокоментаришем само један део пасуса, дат у наставку.

„На ово још он додаје и клевету да су: „моји противници“, тј. Јерарси Српске Цркве и богослови, „издали Светосавље“ и „продали Косово“! Одговор на те клевете је контрапитање: „Колико је пута Артемије био у Америци?“ И шта је постигао (а огроман новац на то потрошио: 700 хиљада долара)? Што он није одбранио Косово? – него је кукавички побегао „у егзил“?! Управо у време његовог епископовања догодило се све на Косову: НАТО окупација КосМета, шиптарски над Србима Погром 2004. г. и затим њихово фамозно „проглашење независности Косова“ 2008. г.“.

Нико од нас не оптужује Патријарха и владике СПЦ да су „продали Косово“ зато што га нису одбранили већ зато што то нису ни покушали, односно појединци су и активно учествовали у томе да се посао Шиптара на стицању независности олакша. Погледајмо само чињенице након свргавања Владике Артемија, па ће нам бити јасно.

  1. Теодосије (кога не могу назвати епископом због духовног оцеубиства) ни једном није обишао Србе на барикадама на северу КиМ. Не само он већ и нико од монаха и свештенства није дао отворену подршку овом јуначком чину.
  2. Када је потписан срамни Бриселски споразум Патријарх је прво осудио овај чин издаје, да би након присуства Александра Вучића Сабору СПЦ, дошло до промене става. Интересантно је поменути да су Теодосије и Сава Јањић подржали Бриселски споразум. Зарад истине треба напоменути да су Митрополит Амфилохије и пензионисани Епископ Атанасије Јефтић, говорили на протесту против Бриселског споразума. Напоменућу да у говорима нису ни једног тренутка осудили ставове патријарха и Теодосија. Са њихове стране све се завршило у складу са оном народном „појео вук магарца“.
  3. Теодосије је позвао народ да изађе на шиптарске изборе, а Патријарх је то учинио у први мах стидљиво, а након тога отворено. Нико од владика није позвао на бојкот избора, нити се успротивио оваквом ставу.

Чињенице су ту. Видимо да су патријарх и владике, били пасивни посматрачи (у најбољем случају) или чак активно учествовали у учвршћивању шиптарске власти на КиМ. Знамо да владика Артемије не би немо посматрао ово последње насиље над нашим народом. На крају ћу парафразирати Владику Артемија „имате силу и можете учинити шта вам је воља , али ме не можете натерати да у томе учествујем“. То су могли да кажу патријарх и остале владике, и нико их не би кривио, али су се определили да учествују у нечему због чега ће их се у будућности стидети цео српски род.

Душан Марковић